Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
Állatok

Sokcsecsű egér tartása és tenyésztése

Most az afrikai sokcsecsű egér tartásáról szeretnék egy cikket közölni. 

A sokcsecsű egér tudományos neve praomys natalensis. Már több rendszertani csoportba besorolták, például mastomys natalensis, rattus natalensis, és mus natalensis is. Vita folyik arról, hogy valójában patkány-e vagy egérféle. Különböző nyelveken néha egérnek, néha pedig patkánynak nevezik. Angolul African Soft-furred Rat, azaz afrikai puhaszőrű patkánynak hívják. Ritkábban használják a Multimmamate Rat elnevezést is, ami sokcsecsű patkányt jelent. A házi egérnél jóval nagyobb, a patkánynál viszont kisebb állat. A hímek 15 cm hosszúak, 11 cm-s farokkal, súlyuk 100-130 gramm. A nőstények kisebbek, átlagosan 90-115 gramm súlyúak. A fajt 1834-ben fedezték fel. Élőhelye Dél-Afrika. Nagyon kártékony rágcsáló, a leggyakoribb rágcsáló Afrikában. Világszerte elterjedt házikedvenc és eleségállat. Az Egyesült Állomok néhény államában, főleg déli és nyugati államokban tilos a tartása rendkívüli kártékonysága miatt.

Méretét tekintve kb. kétszerese a sima egérnek. Legnagyobb előnye, hogy a fehéregérrel összehasonlítva minimális szaga van. Az egész állat olyan, mintha egér-patkány hibrid lenne, a fiatal és felnőtt állatok feje és teste patkányszerű, míg lábuk és farkuk egérszerű. Társas állat, ezért ne tartsuk egyedül. A magányosan tartott sokcsecsű egér mogorva, harapós és depressziós lesz. A legjobb, ha 1 hímet 1-3 nősténnyel tartunk. 2 hímet soha ne tartsunk közös ketrecben, mert megölik egymást. A vadonban szürkés színűek, fogságban több színváltozata ismert. Legismertebb színe talán a pied színvariáció, ami fehér alapon szürke foltos egeret jelent. A szürke foltok általában a test hátsó részére irányulnak. Létezik fehér-barna változata is. Nagyon tetszetős a platinum színű, ami teljesen fehér, de a szem és a fülek feketék. Kitenyészettek már aguti, vöröses, fahéj, albínó, fekete és sok egyéb foltos, kevert színű változatát is. 

A farkuknál fogva ne emeljük fel, mert ijedtében ledobhatják azt. Ez sok rágcsálóra jellemző védekezési mechanizmus. Sajnos a sokcsecsű egér hajlamos bizonyos betegségekre, például osteoarthritis-re és idősebb korban a daganatos megbetegedésekre. Éppen ezért használják őket orvosi célokra, például a degeneratív ízületi betegségeket és a gyomorrákot is vizsgálják rajtuk.

Táplálékát tekintve igénytelen állat, nagyon sok féle eleséget elfogad. Eszik magokat, gyümölcsöket, zöldségeket, rovarokat, kutya-, vagy macskatápot. Fontos a friss ivóvíz biztosítása és néha biztosíthatunk fürdőhomokot is. Szüksége van száraz eleségre (zab, búza, árpa, széna, napraforgó) és zöldségekre. A természetben fogyasztanak rovarokat is, ezért időnként kínáljuk meg őket élő lisztkukaccal, vagy szárított rovarokkal. Imádja a sárgarépát, a tököt és az uborkát. Kerüljük a túl zsíros magvakat, mert attól szőrük zsírossá válhat. Étrendjük 1/3-a legyen friss zöldség és gyümölcs. A ketrec és a benne található tárgyak is legyenek rágásbiztosak, mert a műanyagtól kezdve mindent szétrágnak. Éjszaka aktívak és hangosak lehetnek, ha bent hagyunk nekik tálat, vagy házikót, akkor azt fogják tologatni és felborítani, illetve rágni. Hálószobában tehát ne tartsuk őket, mert garantáltan ébren leszünk egész éjszaka és hallgathatjuk egereink hancúrozását. A kisegerek, miután önállóan elkezdenek táplálkozni, szintén adnak hangot, csipognak, veszekednek egymással. A felnőttek viszonylag ritkán adnak hangot, ha megijednek, akkor cincoghatnak, illetve néha párzáskor is hangoskodhantnak. Napközben is aktívak, de pár órás ébrenlétet követve általában egy kupacban, egymáshoz bújva szundítanak. A hőmérsékletre nem érzékenyek, a szobahőmérséklet megfelelő a számukra. Értelmes és tanulékony állatok, akár apróbb trükkökre is megtaníthatók. A hímek általában rámenősebbek, bátrabbak, kíváncsibbak és szelídebbek az óvatos és félénk nőstényeknél. Az ivarérett állatok neme könnyen megállapítható, a hímek jól fejlett herékkel rendelkeznek. A rágcsálókra jellemző védekezési mechanizmus, hogy a hímek a hasüregbe vissza tudják húzni heréiket. Nyugodt körülmények esetén azonban egyértelműen elkülöníthetők az ivarok. 

Tarthatjuk ketrecben, egérládában, vagy terráriumban is. Legalább 60x40-es alapterületű legyen a férőhelye. A ketrec rácsközei ne legyenek nagyobbak 1,2 mm-nél, mert kiférnek. Mivel minden idejüket leköti a rágás, érdemes ágakat a betenni nekik. Nagyon jó mászók és kiváló az egyensúlyérzékük, nincs tériszonyuk, nagy magasságokból is képesek leugrani. Ha kiskortól foglalkozunk velük, igen szelíddé nevelhetők. Tartsuk őket forgácson vagy pellet almon.

A nőstények vemhessége 21-24 napos. Az alomszám igen magas, 10-20 kisegér között lehet. A faj a nevét is a szaporaságáról kapta, hiszen a nőstényeknek az átlagos egérnél jóval több emlőjük van, így képesek egyszerre 12-16 utódot is szoptatni. Átlagosan 8-12 kicsiből áll a szaporulat, az anya korának előrehaladtával egyre csökken az alom méret. Az utódokat az anya mellett hagyhatjuk 5-6 hétig. A hímet is bent hagyhatjuk, segédkezni fog a kicsik nevelésében, ebben az esetben viszont számítsunk arra, hogy a szülés után rögtön ismét párzik a nősténnyel. A kisegerek szeme 14-16 napos korukban nyílik ki, onnantól kezdve fejlődésük rohamosan felgyorul. A vemhes anyáknak biztosítsunk sok fehérjét tartalmazó eleséget, például macskatápot, tojást, sajtot, mert ha szervezetük nincs kellőképp felkészítve a szülésre és az utódgondozásra, akkor előfordulhat, hogy megeszik a kicsiket. 3 hónaposan már ivarérettek (54-63 napos kortól), de 4-5 hónapos koruk előtt ritkán ellenek. 4-5 hetes koruk körül érdemes nemek szerint szétválasztani a kisegereket. A hímek élettartama 3 év, míg a sokat szülő nőstényeké 2 év körüli. A vemhes nőstényeket ne fogjuk meg és igyekezzünk stresszmentes környezetet biztosítani, mert elvetélhetnek. A megszületett kisegerek pár nap után elkezdenek szőrösödni és gyorsan nőnek. Általában 2 alomnak adnak életet egy tenyész szezonban. Viszonylag nehezen indul be a tenyésztésük, de ha egyszer elkezdenek szaporodni, akkor nincs megállás és rendszeresen szülnek. 

 

 

A cikk saját írás!

 

Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2024. Március
HKSCPSV
26
27
28
29
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Óra
 

Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!    *****    Regisztrálj még ma és 5.333 Ft kedvezményt kapsz az AMWAY termékeibõl! Januári leárazások! Amway termékek elérhetõ áron!    *****    Sokan elmentek a Paradox Live mellett, pedig könnyen lehet, hogy egy kiváló animét hagytak ki. Olvasd el, miért.    *****    Megõrültek az árak!Hatalmas nagy kedvezményekkel várlak benneteket!AMWAY termékek elérhetõ áron!Regisztrálj még ma!AMWAY