Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
Eleségállatok humánus tartása

Eleségállatok humánus tartása

 

Fontosnak tartom megemlíteni az eleségnek szánt állatok megfelelő tartását és bánásmódját. Ez a téma állandó viták forrása az állatvédők, állatkereskedések és terraristák között.

 

Ma a halas-madaras állatkereskesek többségében árusítanak eleségnek való egeret, patkányt. Az ilyen boltokba betérő amatőr nézelődő azt láthatja, hogy az állatokat szűk helyen, zsúfoltan tartják, ami a felháborodás fő oka. A vásárlóknak azt viszont tudniuk kell, hogy a boltokban nagy mennyiségű egér cserélődik rövid idő alatt, tehát nem ugyanazokat az egyedeket tartják összezsúfolva folyamatosan. Sok terrarista nagy mennyiségben rendeli az eleségállatokat, és azok csak ideig-óráig, legfeljebb 1-2 napig tartózkodnak a  boltokban. Tény, hogy vannak boltok, ahol a pult alatt embertelen körülmények között tartják az egereket, kis helyre összezsúfolva rengetegen, alom, sőt élelem nélkül is. Személy szerint láttam már olyan tenyészetet, ahol az egerek jobb híjján egymást kezdték felfalni!

Az állatvédelem már a szállításnál elkezdődik. Annak ellenére, hogy a megvásárolt rágcsáló maximum. 1 órával a megvásárlás után már kígyóvacsora lesz, addig is egy érző lénnyel van dolgunk, tehát nem hagyhatjuk, hogy az állat egy kicsit is szenvedjen! Egeret soha ne szállítsunk műanyag zacskóban. A legtöbb vásárló sajnálja a pénzt (40-50 Ft) a műanyag dobozra. Általában lezárt, forgács nélküli nejlonzacskóban kérik az egereket a könnyebb kezelhetőség érdekében. A forgács nagyon fontos, mert felszívja a vizeletet és a kilélegzett vízpárát. A zacskóban szállított egér rövid időn belül megfullad, vagy saját mocskával csatakosan érkezik meg félholt állapotban a célállomásra. Ezt megemlítve, sokan csak azt válaszolják: "Hiszen úgyis el fog pusztulni". Érdemes beszerezni egy-két zooboxot, és rendszeresen abban hazaszállítani az eleségállatokat. A legjobb viszont, ha előre leölt, vagy fagyasztott rágcsálót adunk a hüllőinknek. Az etetés előtti leölés esetében felmerül a kérdés: hogyan? Magyarorzágon a hivatalosan elfogadott eljárás a szán-dioxid gázzal történő lefojtás, ami korántsem nevezhető humánusnak, és otthon kivitelezhetetlen. A laboratóriumokban leselejtezett rágcsálókat vagy az állatkerteknek szánt nagyobb lábasjószágokat is gázzal ölik meg. Az állatokat egy tartályban helyezik el, majd gázzal végeznek velük. Az eljárás azért minősül humánusnak, mert aki végzi, nem látja, hogy mi zajlik odabent. Aki azonban benéz a tartályba a procedúra közben, az egy életre nem felejti el a látottakat.

 

Az állatokat leütni mindenképp kíméletesebb, bár nem elfogadott eljárás. Csúnyán néz ki és hanghatásokkal is jár. Szinte megegyezik a mezőgazdasági haszonállatok esetében alkalmazott taglózással. Az állat azonnal elveszti az eszméletét és semmit sem érez az azután következőkből. Ennél gyorsabb és fájdalommentesebb módszer nem létezik. Sokan ellenzik az előre leölt állatokkal való etetést, mondván, hogy a húsevők vadonban is saját maga fogja az ennivalót, illetve a ragadozónak is jobb, ha vadászik. Ezzel is vitába lehet szállni. A kígyók úgy pusztítják el az áldozatukat, hogy a fejénél elkapják, fogaikat belemélyesztik a préda szájába, szemébe, majd testgyűrűinek szorításával megfojtják. Ez sok percekig eltarthat. A varánuszok legtöbbször az egér lábát kapják el, majd ide-oda rázzák, mint egy rongyot, odagyömöszölik a tereptárgyaknak. Mire elpusztul szerencsétlen, általában már számos csontja eltörik, sőt a varánuszok olykor a lábát is letépik. A fiatal kígyók egyszerűen élve kapják be a napos egereket, melyek a nyelőcsőben fulladnak meg, vagy rosszabb esetben csak a gyomorsav végez velük. Ehhez képest az ember egy modzulattal le tudja ütni az egeret, patkányt, nyulat. 

Soha ne vegyünk azért egeret, hogy barátainknak felvágva bemutathassuk, milyen könyörtelenül végez a kígyó az egérrel. Sajnos vannak olyan emberek, akik csak azért tartanak kígyót (azonnal valamilyen tekintélyes méretű óriáskígyót), hogy a vadászatokkal hencegjen másoknak. Az egerek esetében a kínzások fő forrásai a gyerekek. Sok szülő nem engedi a rágcsálók otthoni tartását, de a gyerek mégis beszerez egy olcsó, 100-200Ft-ért megkapható egeret. Az ilyen állatot sokszor abban a dobozban dugdossa, amiben megvette, nehogy a család észrevegye. Vannak olyan "rosszcsont" gyerekek is, akik kíváncsiságból szándékosan kínzás céljából vásárolják meg az egereket, például boncolást hajtanak végre az állatokon.

 

A napos egerek szenvedése is ellentmondásos téma. Az egértenyésztők közvetlenül az anyaállatok alól veszik el a kisegereket, majd az állatkereskedésbe szállítják azokat. A napos egerek viszonylag hosszú ideig bírják élelem nélkül, hiszen tejjel a hasukban kerülnek a boltokba, ami 2-3 napig kitart. Ennyi idő alatt általában feletetik a ragadozókkal.

Ha valami miatt kénytelenek vagyunk tárolni a takarmányállatokat, biztosítsuk számukra a lehető legjobb környezetet és gondozzuk, tápláljuk őket megfelelően.

A tücskök, szöcskék feletetésénél is kerüljük a lábak és szárnyak kitépését a könnyebb etethetőségért, válasszunk inkább kisebb példányt, vagy olyan tücsökfajt (pl. banántücsök), amelynek nincsen kemény kitinváza.

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2022. November
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
Óra
 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    &#8222;Evil will never be countered while good men do nothing.&#8220;    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!