Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
Az óriáskígyókról

Az óriáskígyókról általában

 

 A sarkvidékek kivételével az összes kontinensen élnek óriáskígyók, de a legtöbb faj Közép-és Dél-Amerikában fordul elő. 

Színük álltalában sárgás- vagy vörösesbarna, hátukon két, az oldaluknál összefolyó rombusz alakú mintázattal, melykben sárgásfehér csíkok fedezhetők fel. Fejük tetején vékony, lándzsa alakú minta van. A szemek előtt és mögött a látószerveken is keresztülhaladó feketésbarna foltok találhatók. Hasi részükön sárgásfehér, fekete foltokkal díszítik az óriáskígyók bőrét. Átlagos méretük 2-4 m. A hat legnagyobb kígyófaj a boák és a pitonok soraiból kerül ki. A két legnagyobb a zöld anakonda és a kockás piton. Ez utóbbi általában hosszabbra nő, elérheti a 10 m hosszúságot, de a nagy anakonda sokkal súlyosabb. Nem meglepő, hogy minkét faj méretéről elképesztő híresztelések kaptak szárnyra. Egy angol felfedező, Sir Percy Fawcett 1907-ben azt állította, hogy egy 18,2 m hosszú anakondát ejtett el Brazíliában.

Valamivel kisebb az Indiában és Burmában elterjedt tigrispiton és az Afrika Szaharától délre eső területein honos sziklapiton. Mindkét faj 5-7 m hosszúra nőhet, bár a nagy példányok az élőhelyek beszűkülése miatt egyre ritkábbak. Ausztrália és a környező szigetek legnagyobb kígyója az ametiszt piton, melynek átlagos hossza 3-4 m, de találtak már 8 méteres egyedeket is. A hat legnagyobb óriáskígyó közül a legkisebb a közönséges óriáskígyó, másnéven bálványkígyó vagy boa constrictor. Legnagyobb példányai csupán 4 méteresre nőnek.

Az újvilági piton szívárvány színben pompázik

 

Annak, hogy miért van ilyen kevés nagytestű kígyó, két magyarázata lehet. Az egyik az, hogy egy ekkora állatnak sok táplálékra van szüksége, de méretei korlátozzák a vadászatban és a lehetséges zsákmányállatok választéka is behatárolt. A másik, hogy hatalmas testük felmelegítése sok időt és energiát vesz igénybe. Mindenféle tevékenységük - a vadászat, a szaporodás, vagy az önvédelem - korlátozott, amikor napfürdőzhetnek. Általánosságban elmondható, hogy minél melegebb egy terület átlaghőmérséklete, annál nagyobb állatok eltartására képes. Az óriáskígyók ezért kivétel nélkül meleg, trópusi területeken találhatók. A dinoszauruszok korában még nagyobbak voltak a kígyók és általánosságban minden állatcsoport is, mivel a klíma sokkal melegebb volt a mainál, a légkörben magasabb volt az oxigénszint, ami kedvez az állatok növekedésének.
 

Terráriumban könnyen tarthatók és tenyészthetők, de viszonylag nagy férőhelyet igénylő állatok. Egy kifejlett hím és nőstény számára legalább egy 170x100x80 cm-es férőhely szükséges, amelyet két 100W-os izzóval világíthatunk meg. A nappali hőmérséklet 27-30, az éjszakai 22-24 C° legyen. Alomként legjobb a virágföld és a tőzeg alaposan meglocsolt keveréke, amelyet néhány hét alatt a kígyók szinte betonszilárdságúra döngölnek. Nem hiányozhat a nagy méretű medence sem, amelybe hüllőink, különösen vedlés előtt, szívesen fekszenek. A medencének a könnyebb takaríthatóság kedvéért vagy kiemelhetőnek kell lennie, vagy pedig célszerű leeresztő csappal ellátni, mert kígyóink előszeretettel ürítenek bele. Táplálékként mérettől függően egerek, patkányok, tengerimalacok, nyulak, naposcsibék, galambok, tyúkok jöhetnek számításba. A vaskos testű kígyók nem üldözik zsákmányukat, sőt sok faj fára sem mászik, hanem a talajon lapulva türelmesen lesnek a gyanútlan áldozatokra. Testük túl nehéz ahhoz, hogy magasra emeljék, fejükkel hirtelen a zsákmány felé csapnak, majd megfojtják. A zsákmány fulladástól pusztul el, és nem attól, hogy összeroppantották. A szorítás olyan erős, hogy gátolja a vérkeringést, a szív és a tüdő működése percek alatt leáll.  
 
Az óriáskígyók és a viperafélék sajátossága a fejük két oldalán, az orruk és szájuk körül elhelyezkedő hőérzékelő gödrök jelenléte. A boák esetében a gödrök az ajakpajzsok között helyezkednek el, míg a pitonoknál maguk az ajakpajzsok gödrösek (labialis szervek). Néhány fajt emiatt Dél-Amerikában "négy orrlyukúnak" neveznek. A hőérzékelő gödrök belsejét hőérzékelő sejteket tartalmazó hártya béleli, illetve a faciális szervekben a gödör fenekével párhuzamosan kifeszülő hártyán vannak az érzéksejtek. Ezek a sejtek képesek érzékelni olyan kevés hőmennyiséget, ami egy egér testéből árad ki. A hőérzékelő gödrök segítségével a kígyók környezetük hőmérsékletének 0,2 fokos változását is érzékelhetik. Pontos képet ad a zsákmányállat elhelyezkedéséről, távolságáról és méretéről is. Így képesek a kígyók akár teljes sötétségben is halálpontosan rámarni áldozatukra.
 

A kutyafejű boa fején jól láthatók a hőérzékelő gödrök

 

Az óriáskígyók nem támasztanak speciális követelményeket a szaporodási előkészületekkel kapcsolatban. Egész évben párzanak, de a csúcsidőszak augusztus-szeptember és februártól májusig tart. A boák három éves korukra válnak ivaréretté. A párzást követően a nőstények 119-295 napra hozzák világra kicsinyeiket. Irodalmi adat szerint egy nőstény – hím jelenléte nélkül – a szülést követően 22 hónappal ismét egészséges utódokat hozott a világra. Egy másik nőstény pedig 9 év alatt összesen 350 darab kis kígyót szült! Születéskor a kígyók 32-50 cm nagyságúak, természetesen a nőstény nagyságától, a kicsik létszámától függ a méretük. A szülést megelőzően a nőstény már nem fogad el táplálékot, teste erősen megtelik, és jól kivehető a kicsik összetekeredett alakja is. A megtermékenyített tojások az utódok teljes kifejlődéséig a nőstény ivarútjában maradnak. A kis kígyók „szülést” követően 10-20 perc múlva kibújnak a hártyás falú tojásokból. A kicsik száma 18 és 55 között változhat. Célszerű a kikelt kicsiket fertőtlenítőszeres vízben lemosni, majd az anyától külön véve tiszta terráriumba elhelyezni. Nagyon fontos, hogy azonos hőmérsékletű helyre kerüljenek a kicsinyek. A boákat és pitonokat a szaporodásuk mikéntje szerint is megkülönböztethetjük. Amíg a pitonok tojást raknak, addig a boák ún. ál-elevenszülők.  Az ál-elevenszülés nem jelent mást, mint azt, hogy a nőstény kígyó nem rakja le a tojásokat, hanem azok az anya testében fejlődnek ki. Amikor elérik a megfelelő kort, akkor az anya kinyomkodja a tojásokat. Mivel a tojás hártya vékony falú, úgy néz ki, mintha a nőstény boa "megszülte" volna a kicsiket. 

Haiti földiboa 
 

 

 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2024. Március
HKSCPSV
26
27
28
29
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Óra
 

Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!    *****    Regisztrálj még ma és 5.333 Ft kedvezményt kapsz az AMWAY termékeibõl! Januári leárazások! Amway termékek elérhetõ áron!    *****    Sokan elmentek a Paradox Live mellett, pedig könnyen lehet, hogy egy kiváló animét hagytak ki. Olvasd el, miért.    *****    Megõrültek az árak!Hatalmas nagy kedvezményekkel várlak benneteket!AMWAY termékek elérhetõ áron!Regisztrálj még ma!AMWAY