Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
A hüllők testfelépítése

A hüllőkről általábanA hüllők négylábú, magzatburkos állatok. Ma négy élő rendjük ismeretes:
1. Teknősök (Testudines): ~ 300 faj
2. Krokodilok (Crokodylia): 23 faj (krokodilok, aligátorok, kajmánok és gaviálok)
3. Felemásgyíkok (Sphenodontia vagy Rhynchocephalia): 2 faj (hidasgyíkok)
4. Pikkelyes hüllők (Squamata): ~ 7600 faj (gyíkok,kígyók, ásógyíkok).

A hüllőkkel és kétéltűekkel a zoológia tudományán belül a herpetológia foglalkozik.


A világon több mint 2900 kígyófaj létezik, az egyik legkisebb a 8 cm-es Leptotyphlops bilinea (vakkígyók egyik faja) és az egyik legnagyobb a 10 métert és a 250 kg-ot is elérhető zöld anakonda.

A kígyók kivétel nélkül ragadozók, a hangyáktól a tojásokon át a náluk sokkal nagyobb emlősállatokig szinte mindenre vadásznak. Éjszaka és nappal is aktívak.A kígyók anatómiai sajátosságai:

A kígyók teste hosszú, megnyúlt, végtagjaikat teljesen elvesztették, csak az ősibb, nagy testű óriáskígyókon találjuk meg a hátsó lábak apró csonkjait. Az anális karmok a hím óriáskígyókon találhatók meg, párzáskor e karmokkal izgatják a nőstényeket, hogy szerelmes hangulatba kerüljenek. Gerincoszlopuk igen nagy számú csigolyából áll (150-500!). A csigolyák szinte az egész testben bordákat viselnek. A szegycsont a kúszó életmód miatt feleslegessé vált és visszafejlődött. A kígyók fogai gyökértelenek, nem csak a szájüregben fejlődnek ki, hanem a szájüreggel határos csontokon is. A fogak nem alkalmasak a rágásra, csak a zsákmány megragadására és fogva tartására szolgálnak. Ha egy kígyó az ember húsába harap, a legjobb nem megpróbálni szétfeszíteni és elrántani az állkapcsát, mivel így csak azt érjük el, hogy a fogak még mélyebbre kerülnek a bőrünkben, illetve kitörnek az állat fogai. A legjobb megvárni, míg magától elereszt minket. 
A kígyók vagy méreggel, vagy szorítással végeznek áldozatukkal. Evéskor hatalmasra ki tudják tágítani a szájukat, lehetővé téve, hogy a fejüknél sokkal nagyobb prédát is lenyeljenek. A alsó állkapcsuk nem kapcsolódik csontokkal a koponyához, hanem csak tágulékony szalagokkal rögzül a fejhez. A mérgeskígyóknál a méregfogak segítenek a zsákmányszerzésben és a védekezésben. A méregfogaknak két típusuk van: barázdás és csatornás méregfog. A méregfogak a méregcsatornákon át a méregmirigyekhez vezetnek, melyben a méreg termelődik és tárolódik. A kígyófajok csupán harmada termel mérgeket. Évente kb 50.000 ember leli halálát kígyómarásban, főleg Afrikában, Indiában és Ausztráliában.

A legtöbb kígyóméreg erős idegméreg (neurotoxin), melyek az idegrendszert támadják meg, megbénítják az áldozatot és leállítják a légzést és a szívverést, vagy vérméreg (haemotoxin), mely a szövetek és a vér sejtjeit károsítja. Ez utóbbi lassabban hat, de így is halálos lehet, mivel nagyon nagy mértékű roncsolást visz végbe a szervezetben. A neurotoxinok elsősorban a mérgessiklókra, míg a haemotoxinok a viperafélékre jellemzőek (minden faj termeli mindkét mérget, de eltérő arányban).    A kígyók kültakarója hosszú, száraz szarupikkelyekből áll. A fejen és a hason nem szarupikkelyeket, hanem szarulapokat viselnek. Rendszeresen vedlenek, melynek során megújul a bőrük és a "bőrcsere" lehetővé teszi, hogy növekedjenek, mivel a csontvégek állandó növekedésben vannak. Testük időnként új szaruréteget képez, mely felváltja az elöregedett hámréteget. A kígyók a halakhoz hasonlóan életük végéig nőnek, melyet fogságban befolyásol a terrárium mérete és a táplálék mennyisége. A vedlés azzal kezdődik, hogy a régi és új bőrrétegek között tejszerű folyadék (ún. vedlési nyirok) kerül, hogy megpuhítsa és elválassza a bőr rétegeit. A kígyó ilyenkor kékesszürke vagy tejfehéres színűvé válik, a szeme is elhomályosul, és mivel ebben a sebezhető időszakban néhány napig semmit nem lát, különösen ingerlékeny, mindenre támad és nem fogad el élelmet. Néhány nap elteltével elmúlik a homályosodás, és a kígyó visszanyeri régi színét. A bőre száraz tapintásúvá válik. Ez az időszak is néhány napig tart, ilyenkor a kígyó gyakran fürdik, hogy felpuhítsa a régi bőrt. Végül a fejénél kezdve kibújik a régi bőrből, mely alatt ott a friss, élénk színű új bőr. A kígyók és más hüllők bőre a közhiedelemmel ellentétben nem nyálkás vagy síkos, hanem teljesen száraz. A gyíkoknál sokkal gyorsabban zajlik a vedlés, ők általában megeszik a régi bőrrétegeiket.

 
A kígyók egyik ismertetőjegye a kétágú, villás nyelv, melyet a száj kinyitása nélkül is ki tudnak ölteni egy kis ajakrésen. Az érzékelésben is nagy szerepe van a nyelvnek, mivel a kígyók látása gyenge, a szaglásra hagyatkoznak. Képesek érzékelni a hőt az orrukon található hőérzékelő gödröcskék segítségével, valamint a hanghullámokat az állkapcsuk körül található bőrön keresztül. Minden élőlény szagokat bocsát ki a pórusaiból. A kígyó, amikor kiölti a nyelvét, felfogja az illatmolekulákat, majd visszahúzva értelmezi az információt a szájpadlásán található járulékos szervével, a Jacobson-szervvel. A hirtelen mozdulatokat ugyan látják, de a látásuk nem túl jó. Tekintetük merev, nem tudnak pislogni, mivel szemhéjuk összenőtt. Szemüket egy vékony hártya védi a külvilág hatásaitól. A kígyók gyakorlatilag süketek, hallószervük visszafejlődött, külső fülük nincs. Tévedés, hogy a kobra a kígyóbűvölő zenéjére táncol. Valójában az állat nem is hallja a zenét, hanem az ember mozgására reagál, támadó pozícióba helyezkedik és ezért "táncol". A kígyók torkában nincs gégefedő.  


Változó testhőmérsékletű, hidegvérű állatok, tehát nagyon függnek a környezet hőmérsékletétől. Nem tudják szabályozni testük hőmérsékletét, ezért a 40 fok feletti meleg és a fagypont alatti hideg is végzetes lehet a számukra.

Belső szerveik is érdekes elrendeződésűek. A gyomruk hosszú, zsákszerű, beleik erőteljesen felcsavarodtak, követve a test vékony, hajlékony alakját. Érdekességük, hogy a kígyók nagyon hosszú ideig képesek koplalni. Az óriáskígyók (pl. sziklapiton) egy-egy kiadós evés után akár egy évig is elél táplálék nélkül. Ez azért lehetséges, mert egyrészt nagyon lassúak az emésztési folyamatok, másrészt ha a kígyó sokáig nem jut élelemhez, egy csodálatos mechanizmus indul be a szervezetében, melynek során elkezd felszívódni, összezsugorodni a gyomra. Amikor vége a böjtnek és újra zsákmányt ejt, a gyomorszövetek ismét növekedni kezdenek és a gyomor visszanyeri teljes méretét, majd a működése beindul. Ezt a páratlan túlélési stratégiát csak nemrégiben fedezték fel a kutatók. Tüdejük egyszerű zsák, méhsejtszerű falakkal és csak az egyik lebenye működik, a másik csökevényes. A siklóféléknél a jobb oldali tüdő működik, az ásógyíkoknál a bal. Húgyhólyagjuk visszafejlődött. A hüllők bélrendszerének vége a kloakába torkollik, ami az emésztő-,kiválasztó-és szaporítószervek közös kivezető nyílás.A hüllők vérereiben kevert (artériás és vénás) vér kering. A madaraktól és az emlősöktől eltérően a szív viszonylag egyszerű, 3 üregből áll (1 kamra és 2 pitvar). Az egyszerű felépításű szív és az emlősökéhez viszonylítva primitívebb keringési rendszer miatt a hüllők hamar elfáradnak. A krokodilok számára például akár végzetes is lehet egy harc. A herpetológusok, akik krokodilokat fognak be, egyszerűen kifárasztják az állatot. A befogott krokodillal azonban végezhet a stressz és az izmaiban felgyülemlő tejsav, tehát akár egy egyszerű izomlázba is belepusztulhatnak. A tudósok, akik vadon élő hüllőkkel foglalkoznak, éppen ezért igyekeznek minél kevesebb stresszt okozni az állatoknak és minél hamarabb szabadon engedni őket. 

A megtermékenyítés valamennyi hüllő esetében belső. 
A hím kígyók heréi a testüregben helyezkednek el, melyek a test harmadik harmadában, a vesék előtt találhatók. A kígyók és gyíkok párzószerve, melyet hemipénisznek nevezünk, egy Y alakú, kesztyűujjszerűen visszahúzódó képlet, mely a farok irányába tekintő vakzsákban foglal helyet. A hemipénisz alakja és mérete fajonként változik, hogy a külöböző fajok közütti kereszteződés ne jöhessen létre. Párzás során a 2 ágú hemipénisz egyik ágát vezetik be a nőstény kloakájába. A nőstényeknek mindkét oldalon van petefészkük és rendszerint rögtön a párzás után megtermékenyülnek a petesejtek, egyes fajok azonban hónapokig képesek raktározni a spermát. A madarakkal ellentétben a hüllők petetüszői egyszerre érnek be az ovuláció során, így egyszerre rakják le az egész fészekaljat. A tojócső hosszú, páros szerv, itt kezdődik a tojások kialakulása. A kígyók lehetnek elevenszülők (vivipár), vagy tojásrakók (ovipár). A kígyótojások pergamenszerűek. Egyedül a krokodilok, a pitonok, néhány varánuszfaj (például a komodói varánusz) és a királykobra ivadékgondozók, védik a fészekaljat, a legtöbb hüllő azonban lerakás után magára hagyja a tojásokat.  

 

  

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
Óra
 

Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Aktív Videojáték honlap!! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Legyél te is Farmasi tanácsadó! Antiallergén, természetes kozmetikumok, tisztítószerek. Keress vele pénzt otthonról!