Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
Állatok

Tengeri őshüllőkről

A vízi őshüllőket is dinoszaurusznak gondolja a nagyközönség, tévesen. Az igaz, hogy ezek a különleges lények nagyjából a dinoszauruszok kortársai voltak, de jóval korábban leváltak a dinoszauruszok fejlődési vonaláról és önálló csoportokat alkottak, mint például a Sauropterygia öregrend, vagy az Ichthyosauria alosztály (valamint számos kisebb csoport). Az imént említett öregrendbe olyan állatok tartoztak, mint például a Plesiosaurus, Kronosaurus és az Elasmosaurus. A „halgyíkok” alosztályába pedig például az Ichthyosaurus, vagy a Platypterygius.

A Sauropterygia öregrendben rendkívül változatos ragadozók fejlődtek ki, de mindegyikükben közös, hogy két pár evezőszerű uszonyuk és rövid, vaskos farkuk volt. Sok fajukról feltételezik, hogy elevenszülőek voltak. Sőt: lehet, hogy az összes Sauropterygia eleven utódokat produkált. Akár a mai cápáknál, a megtermékenyített tojások (cápák esetében ikrák) az anyaállat testében fejlődtek ki egy kezdetleges, de méhszerű szervben.

Ebbe az öregrendbe tartoztak többek közt a hosszú nyakú Plezioszauruszok és a cetszerű Plioszauruszok is. Hatékony halászok voltak: akár halakra, fejlábúakra, rákokra, akár más őshüllőkre (például Ichthyosaurusokra) vadásztak, mindig félelmetes ellenfeleknek bizonyultak.

 

Sauropterygia

Plesiosaurus dolichodeirus: A legelső Plesioszaurusz lelet. Mary Anning talált rá 1823-ban Nagy-Britannia területén (Dorset, Lime Regis) egy olyan rétegben, ami a jura kor elején képződött. Az állat teljes hossza 3-5 méter volt. Mozgékony, gyors tengeri ragadozó lehetett, amely elsősorban kisebb halakkal és fejlábúakkal táplálkozott. Népszerű elméletek szerint a Loch Ness-i szörny egy olyan Plesiosaurus fajhoz tartozik, amely átvészelte az évmilliók viharait és alkalmazkodott az édesvízi élethez.

Elasmosaurus: Ez a fejlett tengeri hüllő a késő kréta korban, 85-65 millió évvel ezelőtt élt. 14-15 méteresre nőtt meg. Rendkívül hosszú nyaka és kicsi feje volt, amivel nagyon ügyesen manőverezett a vízben. Halakkal, fejlábúakkal táplálkozott. Az állat ügyes vadász volt, hosszú nyakát arra használta, hogy hozzáférjen a zsákmányához anélkül, hogy az észrevegye. Fejét oldalirányba mozgatva könnyen elkapta áldozatát. Fejének kis mérete szabta meg a zsákmány nagyságát. Tápláléka halakból és fejlábúakból állhatott.

Az Elasmosaurus egész életét a vízben töltötte, gyakran a partok mentén, halrajok után kutatva. Időnként lemerült a tengerfenékre, hogy kerek köveket nyeljen le. A kövek segítették az emésztést és nehezéket is biztosítottak. Az Elasmosaurus nagy távolságokat tett meg párkeresésekor és a párzási hely eléréséhez. Bizonyítékok vannak rá, hogy az állat elevenen szülte kicsinyeit. A kicsinyek addig maradtak a szülővel, amíg már önállóan tudtak gondoskodni magukról.

Kronosaurus: A korai kréta kor szörnyetege az eddig ismert egyik legnagyobb Pliosaurus-féle. A görög titánról, Kronoszról kapta a nevét. Testhosszukat korábbi becslések alapján mintegy 12,8 m-nek gondolták, de a legújabb vizsgálatok szerint „csak” 9–10 m hosszú élőlények lehettek. Megnyúlt fej, rövid nyak jellemezte őket, masszív testüket négy uszony és egy viszonylag rövid farok segítségével mozgatták. A hátulsó uszonyaik nagyobbak voltak, mint az elülsők. Ragadozó életmódot folytattak, amit jól mutatnak hosszú, éles, kúp alakú fogaik, továbbá észak-queenslandi maradványuk fosszilis gyomortartalmát vizsgálva a kutatók megállapították, hogy teknősöket és Plesiosaurusokatzsákmányoltak. EgyEromangasaurus-maradvány koponyáján talált harapásnyomok vélhetően egy Kronosaurustól származnak.

Liopleurodon: Egy rövid nyakú Plesioszaurusz-féle krokodilszerű koponyával, amely 165-150 millió évvel ezelőtt élt a késő jura korban, a mai Európa területén. Mérete vitára ad okot a tudósok közt: egyesek akár 25 méterre is becsülik, mások csak 7-10 méteres hosszt tartanak valószínűnek. A valaha élt egyik legveszélyesebb ragadozó volt. Rendkívül fejlett érzékszerveivel messziről észrevette zsákmányát és erős uszonyai miatt élőhelye egyik leggyorsabb állata lehetett.

Pliosaurus: A Liopleurodonhoz hasonló uszonyos őshüllő, amely kora csúcsragadozója volt és hatalmas méretet ért el, akár 15 méterre is megnőhetett. (Egy Angliában talált koponya 2,5 méter hosszú volt.) Pontos besorolása problémás a kevés leletanyag miatt. A Pliosaurus (magyarul nagyjából „gyíkhoz közeli”) nevet Richard Owen adta ennek a hüllőnek 1841-ben, mert úgy gondolta, hogy ez a faj a kapcsolat a Plesiosaurusok és a krokodilok között. Valószínűleg a fosszilis koponya formája és a valóban krokodilszerű fogak miatt jutott erre a (téves) következtetésre.

Mosasaurus: A Mosasaurus mai ismereteink szerint a kígyók legközelebbi rokona koponya alapján végzett kladisztikai vizsgálatok alapján, amely a kréta kor közepén élt. Ennek a tengeri hüllőnek a testét egymást fedő pikkelyek borították. Legkisebb faja, a Carinodens belgicus „mindössze” 3 méterre nőtt meg és a sekély tengerpartok homokjában kutatott kagylók, csigák, lábasfejűek után. Az eddig ismert legnagyobb Mosasaurus faj pedig a 17 méter hosszú Hainosaurus volt.Nevüket onnan kapták, hogy első maradványaikat a Maas közelében fekvő Maastrichtnál találták meg 1780-ban. Nevük a Mosa, azaz a Maas (Meuse) folyó latin nevéből és a „gyík” jelentésű görög „szaurosz” szóból származik.

 

Tylosaurus: A Tylosaurus proriger volt a legnagyobb mosasaurus a Hainosaurussal és a Mosasaurus hoffmanniival együtt; méretük elérte a 15 métert, de egyesek ennél hosszabbra is nőttek. A Tylosaurus fő ismertetője, a megnyúlt, henger alakú pofája, amellyel lehet, hogy belédöfödt áldozatába vagy a fajon belüli harcok során használta. A T. proriger gyomrábanváltozatos állat maradványokat találtak, ami arra utal, hogy az állat nem volt válogatós. Tápláléka halakból, cápákból, kisebb mosasauruszokból, plesiosauruszokból, és röpképtelen, merülő madarakból, mint amilyen a Hesperornis, állt. A Tylosaurusok egyes helyeken a sekélyebb vizeket kedvelték.

 

Ichthyosauria

Az Ichthyosaurusok a legkorábbi hüllők közé tartoztak: kezdetleges fajaik az alsó triász időszakban jelentek meg. Külsőre nagyon hasonlítottak a mai delfinekre, de ez csak a konvergens evolúció miatt alakult így. (Azonos környezeti tényezőkre és evolúciós igényekre azonos válaszokat fejlesztettek ki a különböző, egymással rokonságban nem álló fajok.) Halakkal táplálkozó ragadozók voltak ugyan, de távolról sem csúcsragadozók: Pliosaurusok, Mosasaurusok és Liopleurodonok tizedelték állományukat. Az Ichthyosaurusok többsége 2-4 méter közötti méretet ért el, bár a sok faj között volt néhány ennél kisebb és nagyobb is. A gerinc, a nyaki résznél domború volt, a faroki résznél megtört. A mellső végtag uszonyszerűvé alakult, úszásra és irányításra szolgált. A hátsó végtagok elcsökevényesedtek, de még meg voltak. A hátuszony a cápákéhoz hasonlóan háromszög alakú volt, s így biztosította az állat egyensúlyát a vízben. Az állatok, a farokúszó erős csapásaival hajtották magukat előre. A farokúszó alsó részét a gerinc meghosszabbodott, megtört vége erősítette. Az állkapocscsőrszerűen megnyúlt, így vadászatkor csökkentette a vízellenállást. Több sor kisméretű fog helyezkedett el benne, hogy az állat a csúszós halakat is meg tudja ragadni.

Néhány lelet arról árulkodik, hogy az Ichthyosaurusok (legalábbis néhány fajuk) elevenszülők voltak és gondozták-nevelték ivadékaikat. Az Ichthyosaurusok sorstársaikhoz hasonlóan tüdővel lélegeztek, ezért időnként fel kellett jönniük a felszínre, hogy nagy levegőt vegyenek. Ez kiváló alkalom volt arra, hogy meglógjanak előlük. De amikor újra lebuktak, 40 km/h sebességel üldözték kiszemelt zsákmányukat. Voltak azért hátrányai is a halformának. Az Ichthyosaurusok a Plesauriákkal és a Pliosauriákkal ellentétben képtelenek voltak kimászni a szárazföldre. Így jobb híján a tengerben élték le egész életüket. Ezért ők eleven kicsinyeket hoztak a világra, míg a többiek tojásokat raktak a tengerparton. Ez akkor derült ki, amikor a kutatók egy szülés közben elpusztult Ichthyosaurus-maradványban megtalálták a bébi csontvázát is.

Ophtalmosaurus: a késő jura korban élt, 165-150 millió évvel ezelőtt. Az Ophthalmosaurus magyarul „szem gyík”-ot jelent.

Az Ophthalmosaurus egyike azoknak a vízihüllőknek, melyeknek az Ichthyosaurus nevet adtuk. Az állat testalkata a mai delfinekéhez hasonlított. Hossza 6 méter volt, melyből 1 métert csak az állkapocs foglalt el. Testtömege 3 tonna volt. Majdnem fogatlan állkapcsa alkalmas volt a hal- és tintahalfogásra. Az összes gerinces közül neki volt a legnagyobb szeme. A maradványok azt mutatják, hogy a szemgolyót csontos gyűrű vett körül, amely védte a víznyomás ellen. Ez arra hagy következtetni, hogy az állat a mélyben kereste táplálékát.

Amikor először az 1820-as években Ichthyosaurus maradványokra bukkantak, a paleontológusok elcsodálkoztak azon, hogy a farokcsontok lefelé hajoltak. Az Ichthyosauruszok hüllők, tehát a farkuk egyenes kéne legyen, mint a gyíkoknak. A rejtély megoldódott, amikor olyan Ichthyosaurus maradványokat találtak, melyeken megkövült bőr és halúszónak látszó körrajzok voltak. A hajlott farokcsont azért volt lefelé irányítva, mert ő alkotta a függőleges farok alsó részét, a felső része porcokból állt. Más, felnőtt állatok maradványai kis csontvázakat tartalmaznak, melyek kis ichthyoszauruszok lehettek. Sőt olyanokat is találtak, melyeknek a farkuk már kint volt, de a testük még az anyjuk hasába maradt. Ez arra következtet, hogy e rend fajai elevenszülők voltak és azért kellett farokkal előre jöjjenek a világra, hogy mindjárt születésük után fel tudjanak úszni az első lélegzetvételhez. Több mint 50 ilyen fosszíliát találtak, amelyben fejletlen kicsik voltak. A kicsik száma 2-11 között volt, de általában csak 2-3 jött egy alkalommal a világra.

 

 

Források: 

http://8primeval8.blogspot.hu/2015/02/anning-halgyikja-az-uj-ichthyosaurus-faj.html

http://mikron.blog.hu/2010/06/15/melegveru_tengeri_sarkanyok

Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2024. Július
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Óra
 

Ingyenes, magyar fejlesztésû online AI kalandkönyvek és szabadulószobák. Regisztrálj és játsz! Garantált szórakozás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168