Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
A mérgeskígyókról

 A mérgeskígyókról általában

 

A mérgeskígyókat a Elapidae (ide tartoznak a mérgessiklók, többek között a tengerikígyók, a tajpánok, a mambák, kobrák és a korallkígyók), a Viperidae (viperák, mokaszinkígyók), az Atractaspididae (ásóviperafélék), valamint néhány fajt a Colubridae (boomslang, siklók) csoportokba soroljuk.

A világon található kígyók közül a mérgeskígyók csak kis részt képeznek. Mintegy 250 faj jelenthet veszélyt az emberre, ez az összes fajoknak kevesebb mint 1/10-e. Halált körülbelül 50 faj marása okozhat. A siklófélék 1/3-ának van valamilyen mérget termelő módosult nyálmirigye. A mérgeskígyók zsákmányukat úgy szerzik, hogy megharapják az áldazatot, a mérgüket a sebbe juttatják, és útjára engedik azt. A megmart állat természetesen menekül, ám percek múlva elpusztul, a méreg leállítja a légzést vagy a szívverést. A kígyó a menekülő állatot kíváló szaglásának köszönhetően nyomon követi, végül bekebelezi. 

A mérgeskígyóknak két fő méregfog típusa van:

1. Barázdás méregfog: a méregfog elöl, a domború oldalán egy kis végigfutó vájatot, barázdát visel, mely a zsákmányállat testébe vezeti a mérget.

2. Csatornás méregfog: úgy alakul ki, hogy a barázdás méregfog két vájatának két széle összenő egymással, és egy, a fog belsejében végigfutó cső alakul ki, mely pontosabban és gyorsabban juttatja a zsákmányállatba a mérget.

A kígyók méregtermelése elsősorban zsákmányszerzésre szolgál, ám védekezésre is kiválóan alkalmas. A méreg a nyálból alakul ki, amely különféle fehérjék és enzimek keveréke. Eredetileg a méreg táplálékszerzésre alakult ki, ezért a legerősebb emésztőnedvek a leghatékonyabb mérgek. Általában a speciális fogakkal rendelkező fajokat sorolják a mérgeskígyók közé.

A méregmirigy, amely a mérget termeli egy exokrin mirigy, amely tulajdonképpen egy módosult ajakmirigy. Kivezető csöve a mérgefog barázdájának vagy csatornájának tövébe nyílik. Mérgeskígyók a világon mindenütt előfordulnak, de leggyakrabban Ausztráliában, Afrikában, Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában találkozhatunk velük. Az Európában honos fajok tekinthetők a legártalmatlanabbaknak.

 

A kígyóméreg erőssége fajonként változik, a leghatékonyabb mérgük a gyors mozgású zsákmánnyal táplálkozó kígyóknak van. A világ legerősebb mérgei közé tartoznak a tengerikígyók mérge. Ezek fürge, zátonylakó halakkal táplálkoznak, és szükségük van az azonnal ható méregre, különben a halak elúsznának a kígyó elöl. A szárazföldi fajok közül az ausztráliai kispekkelyű tajpánt, az afrikai fekete mambát, a délkelet-ázsiai királykobrát tartják a legveszélyesebb mérgű kígyónak, bár ezek viszonylag kevés ember halálát okozzák, mert ritkán találkoznak emberrel és legtöbbjük csak erős ingerlésre támad. Ezzel szemben a Közel-Keleten élő efák évente akár 100.000 ember halálát is okozhatják, mivel rendkívül agresszív kígyók, melyek a legkisebb zaklatásra támadnak.

 A mérgeskígyók egy speciális csoportját alkotják a gödörkésarcú viperák, melybe 13 nemzetség tartozik. Az orr és a szem között található gödörszerű hőérzékelő szerv a tájékozódásban és a préda felismerésében segít a túlnyomórészt éjszaka és szürkületkor aktív fajoknak. A hőérzékelő gödrök rendkívül fontosak a viperafélék számára. Egy kísérlet során egyszer egy vak csörgőkígyó téjékozódását és vadászatát vizsgálták. A kígyó kizárólag a gödörszervét használva 98%-ban pontosan csapott le az egerekre, amikor viszont letakarták a hőérzékelő gödreit, a találati arány 27%-ra csökkent.

A kígyóméreg hatása is eltérő lehet. Egyik típusa az idegrendszert támadja meg, ez az ún. neurotoxin. Az ilyen méreg gyorsan hat, lebénítja az áldozatot, gátolja a légzést és a szívműködést. A mérgessiklóknak, például a korbáknak ilyen mérgük van. A másik típusú kígyóméreg anyagai a vért és a szöveteket roncsolják szét (haemotoxin). A viperákra és gödörkésarcú viperákra jellemző ez a méregfajta.  Ezek lassabban hatnak, de nagyon kiterjedt szövetkárosodást okozhatnak, a vérerek fala és a vérsejtek feloldódnak. Egyes tengerikígyók és mérgessiklók mérge az izmokra hatnak (myotoxin). Minden mérgeskígyó mérgében megtalálható minden típusú összetevő, de eltérő arányban, valamint rendelkeznek a méreg gyors szétterjedését segítő hyaluronidáz enzimekkel is.

 

A kígyók fajonként eltérő módon használják mérgüket. A viperák általában S alakban felemelik testük elülső részét, majd a támadás pillanatában kiegyenesednek, szájukat szélesre tátják, méregfogaikat felmeresztik. A kobrák marása rövid és gyors, mások oldalról döfik méregfogukat az áldozatba. A mérgeskígyók többségének nagy méregfoga van. A fog elhelyezkedése lehet az állkapocs elején, vagy a kígyó szájának hátsó felében (ezek az ún. hátsóméregfogas kígyók). Az utóbbi csoport képviselőinek igen nagyra kell szájukat tátaniuk, hogy a méregfogat a megtámadottba döfjék. A siklók fajainak 1/3-a hátsóméregfogas. A mérget a módosult nyálmirigy, a Duveroy-mirigy termeli. Igyekeznek az áldozatot minél mélyebben a szájukba húzni. Ha a zsákmány védekezik, a kígyó újra és újra lecsaphat. A marásnak ez a módja általában nem halálos az emberre. Vannak azonban olyan hátsóméregfogas kígyók, melyektől jogosan félünk. Ilyen a hirhedt boomslang és az ágsiklófélék is.

Az elölméregfogas kígyók sokkal ügyesebben használják fegyverüket. Megmarják a zsákmányt, majd elengedik, ezzel elkerülve, hogy az áldozat védekezzen és visszatámadjon. A szerencsétlenül járt állat gyorsan megbénul, nem is jut messzire, a kígyó követi a szagát, majd felfalja. A mérgessiklófélék mozdíthatatlan felső állcsontjában foglalnak helyet a méregfogak, melynek tövén nyílik a méregmirigy vezetéke. A viperáknak nagy, mozgatható méregfoguk van a felső állcsont elején. Az ásóviperáknak elülső és hátsó méregfogaik is vannak.

Egyes mérgeskígyók gyönyörű színeikkel figyelmeztetnek mérgező mivoltukra. A halálos mérgű korallkígyók piros, sárga és fekete sávos teste lenyűgöző látvány. Vannak ártalmatlan korallsikló fajok, melyek a korallkígyó színeit utánozva védekeznek a ragadozókkal szemben.  A Lampropeltis nem számos tagja emlékeztet a korallkígyó mintázatára, ám teljesen ártalmatlanok. Sokszor csak apróságok, a testen található sávok mérete, vagy a színek sorrendje alapján lehet megkülönböztetni az ártalmatlan kígyót a halálostól.

 

 

 

 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
Óra
 

A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Aktív Videojáték honlap!! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!