Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
A mérgeskígyókról

 A mérgeskígyókról általában

 

A mérgeskígyókat a Elapidae (ide tartoznak a mérgessiklók, többek között a tengerikígyók, a tajpánok, a mambák, kobrák és a korallkígyók), a Viperidae (viperák, mokaszinkígyók), az Atractaspididae (ásóviperafélék), valamint néhány fajt a Colubridae (boomslang, siklók) csoportokba soroljuk.

A világon található kígyók közül a mérgeskígyók csak kis részt képeznek. Mintegy 250 faj jelenthet veszélyt az emberre, ez az összes fajoknak kevesebb mint 1/10-e. Halált körülbelül 50 faj marása okozhat. A siklófélék 1/3-ának van valamilyen mérget termelő módosult nyálmirigye. A mérgeskígyók zsákmányukat úgy szerzik, hogy megharapják az áldazatot, a mérgüket a sebbe juttatják, és útjára engedik azt. A megmart állat természetesen menekül, ám percek múlva elpusztul, a méreg leállítja a légzést vagy a szívverést. A kígyó a menekülő állatot kíváló szaglásának köszönhetően nyomon követi, végül bekebelezi. 

A mérgeskígyóknak két fő méregfog típusa van:

1. Barázdás méregfog: a méregfog elöl, a domború oldalán egy kis végigfutó vájatot, barázdát visel, mely a zsákmányállat testébe vezeti a mérget.

2. Csatornás méregfog: úgy alakul ki, hogy a barázdás méregfog két vájatának két széle összenő egymással, és egy, a fog belsejében végigfutó cső alakul ki, mely pontosabban és gyorsabban juttatja a zsákmányállatba a mérget.

A kígyók méregtermelése elsősorban zsákmányszerzésre szolgál, ám védekezésre is kiválóan alkalmas. A méreg a nyálból alakul ki, amely különféle fehérjék és enzimek keveréke. Eredetileg a méreg táplálékszerzésre alakult ki, ezért a legerősebb emésztőnedvek a leghatékonyabb mérgek. Általában a speciális fogakkal rendelkező fajokat sorolják a mérgeskígyók közé.

A méregmirigy, amely a mérget termeli egy exokrin mirigy, amely tulajdonképpen egy módosult ajakmirigy. Kivezető csöve a mérgefog barázdájának vagy csatornájának tövébe nyílik. Mérgeskígyók a világon mindenütt előfordulnak, de leggyakrabban Ausztráliában, Afrikában, Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában találkozhatunk velük. Az Európában honos fajok tekinthetők a legártalmatlanabbaknak.

 

A kígyóméreg erőssége fajonként változik, a leghatékonyabb mérgük a gyors mozgású zsákmánnyal táplálkozó kígyóknak van. A világ legerősebb mérgei közé tartoznak a tengerikígyók mérge. Ezek fürge, zátonylakó halakkal táplálkoznak, és szükségük van az azonnal ható méregre, különben a halak elúsznának a kígyó elöl. A szárazföldi fajok közül az ausztráliai kispekkelyű tajpánt, az afrikai fekete mambát, a délkelet-ázsiai királykobrát tartják a legveszélyesebb mérgű kígyónak, bár ezek viszonylag kevés ember halálát okozzák, mert ritkán találkoznak emberrel és legtöbbjük csak erős ingerlésre támad. Ezzel szemben a Közel-Keleten élő efák évente akár 100.000 ember halálát is okozhatják, mivel rendkívül agresszív kígyók, melyek a legkisebb zaklatásra támadnak.

 A mérgeskígyók egy speciális csoportját alkotják a gödörkésarcú viperák, melybe 13 nemzetség tartozik. Az orr és a szem között található gödörszerű hőérzékelő szerv a tájékozódásban és a préda felismerésében segít a túlnyomórészt éjszaka és szürkületkor aktív fajoknak. A hőérzékelő gödrök rendkívül fontosak a viperafélék számára. Egy kísérlet során egyszer egy vak csörgőkígyó téjékozódását és vadászatát vizsgálták. A kígyó kizárólag a gödörszervét használva 98%-ban pontosan csapott le az egerekre, amikor viszont letakarták a hőérzékelő gödreit, a találati arány 27%-ra csökkent.

A kígyóméreg hatása is eltérő lehet. Egyik típusa az idegrendszert támadja meg, ez az ún. neurotoxin. Az ilyen méreg gyorsan hat, lebénítja az áldozatot, gátolja a légzést és a szívműködést. A mérgessiklóknak, például a korbáknak ilyen mérgük van. A másik típusú kígyóméreg anyagai a vért és a szöveteket roncsolják szét (haemotoxin). A viperákra és gödörkésarcú viperákra jellemző ez a méregfajta.  Ezek lassabban hatnak, de nagyon kiterjedt szövetkárosodást okozhatnak, a vérerek fala és a vérsejtek feloldódnak. Egyes tengerikígyók és mérgessiklók mérge az izmokra hatnak (myotoxin). Minden mérgeskígyó mérgében megtalálható minden típusú összetevő, de eltérő arányban, valamint rendelkeznek a méreg gyors szétterjedését segítő hyaluronidáz enzimekkel is.

 

A kígyók fajonként eltérő módon használják mérgüket. A viperák általában S alakban felemelik testük elülső részét, majd a támadás pillanatában kiegyenesednek, szájukat szélesre tátják, méregfogaikat felmeresztik. A kobrák marása rövid és gyors, mások oldalról döfik méregfogukat az áldozatba. A mérgeskígyók többségének nagy méregfoga van. A fog elhelyezkedése lehet az állkapocs elején, vagy a kígyó szájának hátsó felében (ezek az ún. hátsóméregfogas kígyók). Az utóbbi csoport képviselőinek igen nagyra kell szájukat tátaniuk, hogy a méregfogat a megtámadottba döfjék. A siklók fajainak 1/3-a hátsóméregfogas. A mérget a módosult nyálmirigy, a Duveroy-mirigy termeli. Igyekeznek az áldozatot minél mélyebben a szájukba húzni. Ha a zsákmány védekezik, a kígyó újra és újra lecsaphat. A marásnak ez a módja általában nem halálos az emberre. Vannak azonban olyan hátsóméregfogas kígyók, melyektől jogosan félünk. Ilyen a hirhedt boomslang és az ágsiklófélék is.

Az elölméregfogas kígyók sokkal ügyesebben használják fegyverüket. Megmarják a zsákmányt, majd elengedik, ezzel elkerülve, hogy az áldozat védekezzen és visszatámadjon. A szerencsétlenül járt állat gyorsan megbénul, nem is jut messzire, a kígyó követi a szagát, majd felfalja. A mérgessiklófélék mozdíthatatlan felső állcsontjában foglalnak helyet a méregfogak, melynek tövén nyílik a méregmirigy vezetéke. A viperáknak nagy, mozgatható méregfoguk van a felső állcsont elején. Az ásóviperáknak elülső és hátsó méregfogaik is vannak.

Egyes mérgeskígyók gyönyörű színeikkel figyelmeztetnek mérgező mivoltukra. A halálos mérgű korallkígyók piros, sárga és fekete sávos teste lenyűgöző látvány. Vannak ártalmatlan korallsikló fajok, melyek a korallkígyó színeit utánozva védekeznek a ragadozókkal szemben.  A Lampropeltis nem számos tagja emlékeztet a korallkígyó mintázatára, ám teljesen ártalmatlanok. Sokszor csak apróságok, a testen található sávok mérete, vagy a színek sorrendje alapján lehet megkülönböztetni az ártalmatlan kígyót a halálostól.

 

 

 

 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2024. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
01
02
03
<<   >>
 
Óra
 

Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!    *****    Regisztrálj még ma és 5.333 Ft kedvezményt kapsz az AMWAY termékeibõl! Januári leárazások! Amway termékek elérhetõ áron!    *****    Sokan elmentek a Paradox Live mellett, pedig könnyen lehet, hogy egy kiváló animét hagytak ki. Olvasd el, miért.    *****    Megõrültek az árak!Hatalmas nagy kedvezményekkel várlak benneteket!AMWAY termékek elérhetõ áron!Regisztrálj még ma!AMWAY