Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
Állatok

Secretariat, a versenyló

Secretariat egy amerikai telivér versenyló volt, aki rövid pályafutása során 1973-ban megnyerte az amerikai Triple Crown versenysorozatot (Hármas Korona). Szinte minden amerikai ismeri a nevét, Man O’War mellett a legjobb amerikai versenylónak tartják, sőt néhány szakértő szerint ő a valaha élt legjobb ló a világon. Azt viszont kevesen vitatják, hogy kétségkívül ez a ló a 20. század legjobb lova. 

Secretariat 1970. március 30.-án született egy Somethingroyal nevű kanca és Bold Ruler csikójaként a Meadow Farmon a virginiai Carolina Countyban. Man O’War-hoz és a mi Imperiálunkhoz hasonlóan Secretariat is nagytermetű sárga mén volt. Tulajdonosa a kanadai Penny Chenery (1922-2017), trénere a szintén kanadai Lucien Laurin volt, legtöbbször Ron Turcotte lovagolta (az első két versenyen Paul Feliciano volt a zsoké, legutolsó versenyén pedig a veterán Eddie Maple). Secretariat 168 cm marmagasságú és 532 kg versenysúlyú ló volt.

 

Secretariat története 1968-ban kezdődött, amikor Christopher Chenery és Ogden Phipps fej vagy írás alapon eldöntötték, melyik kancáikat fedeztetik Bold Rulerrel, aki Odgen Phipps tenyészménje volt. Bold Ruler a kor meghatározó fedezőménje volt, kiváló csikói születtek (11 bajnok utód). Phipps nem szerette volna más kancákkal fedeztetni kiváló lovát, hanem csak a saját istállójában élő kancáknak tartogatta a mént, de Chanery is el akart hozzá küldeni kancákat. 1968-ban két kancát is elvitt Bold Rulerhez, Hasty Mathildát és Somethingroyalt. 1969-ben egy kanca és egy csődör csikó született ezektől a kancáktól. Abban az évben Hasty Mathildát lecserélte Cicadára, aki nem fogant meg. Bold Ruler és Somethingroyal találkozásának eredménye egyetlen csikó volt. Az érmés fogadás szerint a tulajdonosok úgy egyeztek meg, hogy a győztes választhat egy csikót, a vesztesnek marad a másik két csikó. Phipps nyerte meg a fej vagy írás fogadást és az övé lett Somethingroyal első csikója, míg Chenery vitte Hasty Mathilda kicsinyét és Somethingroyal még meg nem született második csikóját (ő lesz Secretariat).

 

 

1970. március 30.-án 12.10 perckor Somethingroyal világra hozta nyakigláb fiát, Secretariatot. A csikónak, akárcsak Imperiálnak, három kesely lába és keskeny hókás pofája volt. Egyéves korára még név nélküli csikó volt. A Meadow Stable titkárnője, Elizabeth Ham számos nevet felvetett a tulajdonosnak, de egyik sem nyerte el a tetszésüket. Benyújtottak tíz nevet a Jockey Clubnak, de mindegyiket visszautasították különféle okokra hivatkozva. Végül a tizenegyedik név lett a befutó, melyet Ham ajánlott saját állásából ítélve. Így kapta a csikó a Secretariat nevet (ami angolul titkárságot jelent).

 

1972. július 4.-én két évesen első versenyén negyedik helyet szerzett az Aquaduct versenypályán. A vereség után egyhuzamban megnyerte a következő öt futamot, köztük három fontos két éveseknek rendszeresített versenyt, a Sanford Stakest, a Hopeful Stakest Saratogában (itt öt hosszal nyert) és a Futurity Stakest a Belmont Parkban. 

 

 

Ezután a Champagne Stakes-en futott Belmontban, ahol győzött, de diszkvalifikálták és második helyezettnek hirdették ki, mivel volt egy kis összetűzése az első helyezettnek megítélt Stop The Music nevű lóval. A Laurel Futurity-n azonban visszavágott, nyolc hosszal verte Stop The Music-ot. A szezont egy győzelemmel zárta a Garden State Futurity-n. Az amerikai tenyésztésű kétéves mének számára indított Eclipse Stakes-t elsöprő győzelemmel teljesítette és két évesen megválasztották az Év Lovának, melyet azóta csak Favorite Trick kapott meg 1997-ben.  

 

 

Harmadik évét egy Aquaduct-i győzelemmel kezdte a Bay Shore Stakes-en. Következőnek a Gothem Stakes-en indult és életében először döntetlen helyezést szerzett egy másik lóval. A Wood Memorial versenyen harmadik lett, de így is ez a helyezés az utolsó felkészítő futam volt a Kentucky Derby-re.

1973-ban benevezték az Amerikai Triple Crown versenysorozatra, amely a Kentucky Derby-ből, a Preakness Stakes-ből és a Belmont Stakes versenyből áll és a legnagyobb sztárok közé sorolják azt a lovat, aki megnyeri mindhárom nehéz és hosszú versenyt. A Kentucky Derby-n rosszul startolt, de hamar felzárkózott és legnagyobb ellenfelét, egy Sham nevű telivért hátrahagyva két és fél hosszal győzött. A Preakness Stakes alatt szintén rosszul indult, de az első kanyarban már vezetést szerzett és 1 perc 55 másodperces idővel lett első. Itt szintén Sham lett a második helyezett. Míg harmadik versenyére, a Belmont Stakes-re készült, három tekintélyes magazin, a Time Magazine, a Newsweek és a Sport Illustrated is a borítóján szerepeltette és „szuperlóként” emlegette a mént.

 

1973. június 9.-én a Belmont Stakes-t csupán öten futották közel 68 ezer néző előtt. A versenyen Secretariat és Sham hamar kitört a többi ló közül és már tíz hosszal vezették a mezőnyt. Kb. másfél kilométer megtétele után Sham fáradni kezdett és lelassult. Most már semmi sem állíthatta meg Secreatariat-ot, aki 31 hosszal nyerte a Belmont Stakes-t, ezzel rekordot döntve, 2 perc 25 másodperc alatt teljesítve a távot! Előtte Count Fleet győzött 25 hosszal, de Secretariat őt is túlszárnyalta.

A hármas siker után Secretariat folytatta a versenyzést, bár ilyen nagyszabású versenyeken többé nem vett részt. Könnyen nyert Chicagoban az Arlington Parkban, majd egy hosszal kikapott egy Onion nevű méntől Saratogában. Ezután első lett a Marloboro Kupán, melyet világrekorddal, 1 perc 45 másodperces idővel futott le. Következő versenyén újra legyőzték a Woodward Stakes-en, de ezt követően 5 hosszal egyértelműen győzött a Man O’War Stakes-en, ahol pályacsúcsot döntött. Utolsó versenye a Torontoi Woodbine versenypályán volt a Canadian International Stakes-en. Secretariat itt idősebb lovakkal szállt harcba és versenykarrierje során másodszor futott gyepen. Elképesztő, hat és fél hosszas győzelmet aratott, amire sokan nem számítottak.

 

A versenyzés befejezése után Secretariat tenyészmén lett. Az egyik első csikója Canadian Bound volt, az első egyéves telivér, melyet több mint egy millió amerikai dollárért adtak el. Később kiderült, hogy Canadia Bound nem jó versenyló, így Secretariat csikóinak eladási ára nagyon lecsökkent. Egy másik utódja, General Assembly 1979-ben Travers Stakes-t nyert Saratogában. Végül jópár futamgyőztes utódja született, például Lady’s Secret, aki 1986-ban az Év Lova lett, Risen Star, aki 1988-ban Belmont Stakes-t nyert és 1990-ben a Melbourne Kupa győztes Kingston Rule.

 

1989 őszén Secretariat-nál laminitist állapítottak meg, ami egy súlyos és fájdalmas patabetegség. Mivel a betegség nem akart gyógyulni és a lónak nagy fájdalmai voltak, ezért Secretariat-ot október 4.-én kíméletesen elaltatták. 19 éves volt. Az egész nemzet gyászolta. Azon kevés versenylovak közé tartozik, akit teljes egészében helyeztek végső nyugalomra, a versenylovak esetében ugyanis az a szokás, hogy a szívet, a patákat és a fejet máshol temetik el, mint a testet. Amikor halála után felboncolták, megállapították, hogy a szíve hatalmas méretű volt. Ezt több kiváló versenyló esetében is kimutatták, ezért egyesek szerint a szív mérete összefüggésben áll a jó teljesítménnyel.

 

1999-ben a Blood Horse Magazin a 20. század 100 legjobb amerikai galopplovának listáján Secretariat második lett Man O’War mögött. 

21 indulásból 16 alkalommal győzött, háromszor lett második, egyszer harmadik helyezett és 1,316808 dollárt keresett tulajdonosának. A Walt Disney Pictures Randall Wallace rendezésében filmet készített a ló csodálatos életéről és pályafutásáról Secretariat címen (a magyar címe: A paripa), melyben a mén tulajdonosa, Penny Chenery is feltűnik egy jelenetben. A filmet 2010 őszén mutatták be és Diane Lane alakítja a ló tulajdonosát, Penny Cheneryt és John Malkovich a trénert, Lucien Laurint. 

 

 

Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2024. Július
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Óra
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.