Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
Állatok

Emlősállatok

Az emlősök az állatok egyik legéletrevalóbb csoportja. A sarkvidéki tundráktól a Szahara sivatagjáig, az óceánoktól a hegycsúcsokig csaknem mindenütt megtalálhatók. Sőt, egyik csoportjuk, a denevérek még a levegőt is birtokba vették.

A legelső ismert emlősök a felső triászban, mintegy 204 millió évvel ezelőtt jelentek meg. Ezeket a korai ősemlősöket azonban csak töredékes csontleletek, főként koponya-, illetve fogmaradványok alapján ismerjük. Többségük apró termetű, valószínűleg éjjel aktív, ragadozó életmódot folytató állat lehetett, noha a földtörténeti középidőből ismertek növényevő emlősfajok is. Bár földrajzi elterjedésük igen széles volt, csak kevés ökológiai fülkét töltöttek be, hiszen ebben az időszakban a hüllők számítottak uralkodó életformának.

Az emlősök gerincesek: testüket belső csontos váz teszi szilárddá. A gerinoszlop csigolyák sorából áll. A gerinchez csontos váll-és medenceöv csatlakozik. Az előbbihez egy pár mellső, az utóbbihoz egy pár hátsó láb csatlakozik. 

Az emlősök, ellentétben a halakkal, kétéltűekkel és a hüllőkkel, képesek belső hőmérsékletüket nagyából azonos szinten tartani: az ehhez szükséges hőt a saját testükben végbemenő folyamatok termelik. Az ún. hidegvérű állatok (pl. kétéltűek, hüllők) vére valóban hideg, ha a környezetük is az, de ha hosszabb ideig sütkéreznek a napon, vérük akár melegebb lesz, mint a melegvérű emlősöké. Az a tény, hogy az emlősök képesek testhőmérsékletüket szabályozni, tekintet nélkül környezetük hőfokára, tette lehetővé, hogy benépesísék a Földet. Az emlősökön kívül a madarak is melegvérű állatok. 

A két legfőbb sajátság, amely az emlősöket a többi gerincestől megkülönbözteti, a szőrzet és a tej. A szőrzet a bőrrel érintkezve a levegőréteget rögzíti, mintegy fogva tartva. Ez a levegőréteg megakadályozza, hogy a hő könnyedén elillanjon és elősegíti, hogy az emlődök teste meleg maradjon. 

Amikor az emlősök utódokat hoznak világra, a nőstény emlőmirigyeiből tejet választ ki és hasán lévő emlőbimbóin át kibocsátja. A tej tökéletes táplálékul szolgál az emlősutód számára, amíg annyira meg nem erősödik, hogy maga szerezze meg táplálékát. Az anyatej teszi lehetővé, hogy egyes emlősök kölyköket szüljenek. Ezek az emlősök egyszerre több kölyköt hozhatnak világra, mint azok, amelyek ivadékainak már születésüktől önállóaknak kell lenniük. A kicsinyek ugyanis hosszú időt töltenek szüleikkel, amíg felnőnek és ez ad alkalmat tapasztalatok szerzésére, tanulásra és egyben nagyobb lehetőséget a fennmaradásra.

Az emlősök koponyájában terjedelmes agyvelő helyezkedik el. Az agyvelő féltekéi (a tudat és az értelmi képességek forrása) igen nagyok.

Az alsó állkapocs egyetlen csontból áll és igen erőteljes. Az emlősök fogai általában különböző formájúak, alakjuk meg nagysáuk szorosan összefügg az adott faj táplálkozásmódjával. Az orrjáratokat csontlemez - másodlagos szájpadlás - vélasztja el a szájüregtől, lehetővé téve, hogy az emlős akkor is lélegzetet vegyen, amikor tele van a szája. Így kellő időt fordíthat az élelem megrágására, mielőtt lenyelné. A legtöbb gerinces kénytelen egészben lenyelni táplálékát, mert különben nem kapna levegőt.

Az emlősök testének belsejét a mellkas kezdeténél izomlemez - rekeszizom - osztja ketté. Ennek mozgatása jelentősen segíti az állat légzését. A rekeszizom összehúzódása, a bordák mozgásával együtt, levegőt présel a tüdőbe. Az ellentétes folyamat pedig kiszorítja a levegőt a tüdőlebenyekből. 

Az emlősöknek, szaporodásuk módja alapján, három osztályát különböztetjük meg: erszényes emlősök, kloakás emlősök és méhlepényes emlősök. Az erszényesek ivadékai anyjuk hasi zsákjában, erszényében fejlődnek. Az utód rendkívül fejletlen állapotban születik meg, a méhből anyjuk szőrzetén felkapaszkodnak, majd bemásznak az erszénybe és hetekig, hónapokig ott maradnak. Amikor már képesek az önálló helyváltoztatásra, akkor is vissza-visszatérnek a biztonságot és meleget jelentő erszénybe. Az erszény belsejében találhatók az anya emlőmirigyei. Az erszényes emlősök képesek egyszerre különböző korú utódokat nevelni, például az egyik már majdnem teljesen önálló, a másik még az erszényben szopik, míg a harmadik felfüggesztett megtermékenyített állapotban van. Az erszényesek közé tartoznak a kenguruk, a kolala és az oposszumok. A kloakás emlősök kezdetleges tojásrakó állatok. Csupán 3 fajuk létezik: a kacsacsőrű emlős és a hangyászsün 2 faja. Kloakások csak Ausztráliában fordulnak elő. A hüllőkéhez igen hasonló tojásaikat bőrszerű hártya borítja. A kloakásoknak nincsenek emlőbibóik. Apró, kevéssé fejlett ivadékok kelnek ki belőlük. Az újszülöttek az anyjuk hasán  bundába kapaszkodnak és a tejmirigyek nyílásain át a kiszivárgó tejet lenyalják a bőrről. A méhlepényesek az emlősök legnagyobb és legfejlettebb csoportja. A magzat az anyaméhben, a méhlepényhez kapcsolódva fejlődik. Ez a különleges szerv látja el az anya véréből származó táplálékkal és oxigénnel a magzatot, majd szállítja el a bomlástermékeket. A táplálkozásnak ez a módja lehetővé teszi, hogy a magzat a fejlődés előrehaladottabb szakaszában jöjjön világra. A méhlepényes emlősök nőstényei hasukon lévő emlőbimbóiból választák ki a tejet. 

Az emlősöknek több mint 4000 különböző faja, körülbelül 1000 nemzetsége és 135 családja van. Csoportosításuk: erszényesek (266 faj), kloakások (3 faj), méhlepényesek (3750 faj, egynegyedük denevér). További felosztásuk testti felépítésük, elsősorban csontjaik és fogaik száma, alakja, és elrendeződése alapján történik. Minden egyes emlős teste alkalmazkodott sajátos életmódjához. A gepárdoknak pl. hosszú a lábuk és hajlékony a gerincük, a fókák uszonyok segítségével úsznak, a denevéreknek szárnyuk van stb. Az emlősök fogazata és állkapcsa elárulja, miképpen táplálkoznak. Az oroszlán fogai rendkívül élesek, vagyis alkalmasak arra, hogy elejthesse prédáját, szétdarabolja annak húsát és akár a csontot is összeroppantsa. A juhok foga nagy és lapos, hogy megőrölhessék a táplálékot. A sziláscetek óriási, lemez alakú sziláikkal szűrik ki a tengervízből apró planktonikus táplálékukat. 

Az ember környezet-átalakító tevékenysége az emlősök elterjedését is megváltoztatta. Egyes emlősök(tigris, jávai orrszarvú) elterjedési területe a korábbi töredékére csökkent, mások – az ember szándékos vagy önkéntelen segítségével – eredeti elterjedési területükön kívül új vidékeken is megjelentek (például vándorpatkány, elvadult kutyák, vízibivaly, vörös róka, házimacska, mosómedve, nyestkutya, dámszarvas, gímszarvas, muflon, vaddisznó).

 

 

 

 

Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2024. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
01
02
03
<<   >>
 
Óra
 

Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!    *****    Regisztrálj még ma és 5.333 Ft kedvezményt kapsz az AMWAY termékeibõl! Januári leárazások! Amway termékek elérhetõ áron!    *****    Sokan elmentek a Paradox Live mellett, pedig könnyen lehet, hogy egy kiváló animét hagytak ki. Olvasd el, miért.    *****    Megõrültek az árak!Hatalmas nagy kedvezményekkel várlak benneteket!AMWAY termékek elérhetõ áron!Regisztrálj még ma!AMWAY