Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
A leguánokról

A leguánokról általában 

 

A leguánok legtöbb faja nagytestű, széles fejjel, erős lábakkal és ostorszerű farokkal. Alkatuk tipikusan gyíkszerű. Lábukon 5 ujj talákható, melyek hegyes karmokban végződnek. 8 nem és 38 faj tartozik a leguánfélék családjába.

A Leguánfélék családjában az Iguana nemnek két faja ismert. Egyik a szigeti leguán (Iguana delikatissima) élőhelyét tekintve a Karib szigeteken honos, a másik a zöld leguán (Iguana iguana). A legismertebb terráirumi faja zöld leguán, ezért ennek két alfajára térek ki. Az egyik az Iguana iguana rhinolopha, mely Közép-Amerikában honos.  Jellemző jegyük, hogy a párzási idő során toroklebenyük, fejük és végtagjaik élénk narancssárga színben pompáznak. Másik jellegzetességük az orrészen található kitüremkedések, "szarvacskák". Farkuk az egyensúlyozásban segíti őket leginkább, melyre nagy szükségük van a fák lombkoronáján való mászásban, ugyanakkor a támaszkodásban is szerepe van. Ha pedig úszásra kerül a sor, olyan mint egy hajócsavar, ennek segítségével hajtja magát előre a vízben. Rendkívül jó védekezőfegyver is hosszú erős farkuk, mivel hihetetlen pontossággal tudnak vele csapni. 
 
 
Zöld leguán
 
 
A legtöbb leguánra jellemző a territoriális viselkedés. Ez leginkább a hímek sajátossága, melyek könyörtelenül elzavarják a területükre tévedő rivális hímeket. A zöld leguánokra jellemző a hímek fejrángatása, amikor a fejüket fel-el mozgatják. Megfigyelhető a nőstényeken is, azzal a különbséggel, hogy a fejmozgatás oldalsó irányba történik. A fejrángatást kiválthatja egy másik leguán, vagy betolakodó állat megpillantása, esetleg párzási szándék.
A leguánféléknél a nemek elkülönítése legkönnyebben a másodlagos nemi bélyegek (taraj, torolebeny stb.) alapján történik. Ezek körülbelül az állat fél éves korára alakulnak ki. A hímek mindig díszesebbek és nagyobbak a nőstényeknél. A nemek megkülönböztetése történhet még a preanális (kloaka környéki) és a femorális (combtövek menti) pórusok alapján is. Ezek a hímeknél feltűnően nagyobbak és jellegzetes V alakot formálnak. 
 
 
Sisakos baziliszkusz
 
 
A leguánok tartásának legfontosabb szabálya: minél nagyobb hely, annál jobb. A legtöbb faj fán élő életmódot folytat, ezért célszerű magas terráriumot építeni számukra. Talajnak megfelelő a tőzeges föld, faforgács, kavics és sóder. Fontosak a nagyméretű faágak, melyeket gondosan tisztítsunk meg használat előtt. Élő növényeket is telepíthetünk a leguános terráriumba. A terráriumnál vegyük figyelembe az állat természetes környezetét. A zöld leguán fán lakó erdei állat, tehát sűrű , fákkal és indákkal tarkított helyet igényel, míg pl. az orrszarvú leguán száraz, sivatagos élőhelyen honos.
 
A leguánok természetes élőhelyén egész évben meleg és nedves a klíma. Nappal 30-35 fok közötti, éjjel 24-26 fok közötti a hőmérséklet. Az év nagy részében mindennaposak az esők, a szeptember-november közötti szárazabb időszakot kivéve.
 
A leguán növényevő ezen belül is lombleveleket fogyaszt. Nem eszik húst, se egeret, se bogarat. Fogságban ugyan majdnem mindent megeszik. Mert megeszi az nem jelenti azt, hogy számára jó. Természetes élőhelyén leveleket eszik. Az állati eredetű tápláléktól a leguán rettentő iramban elkezd nőni, de ez roppantul le is rövidíti az életét.
A táplálék megpuhulva eljut a bélbe, ahol a baktériumok és a csillós egysejtűek elkezdik lebontani a puha levéldarabokat.
Így zsírsavak keletkeznek, melyek energiát biztosítanak a leguán számára.
A leguán tápanyagot biztosít a gyomrában élő baktériumoknak, amelyek a jól táplálás hatására elszaporodnak, viszont a leguán megemészti a baktériumokat is, és itt jön a lényeg. A leguán fehérjéhez jut a baktériumok megemésztése által. Nem kaphat semmiféle állati fehérjét! Hogy miért? Mert a leguán szervezetében, nem csak egy baktérium él. Ott vannak az erjesztők, a rothasztók és természetesen a leguán számára nélkülözhetetlen emésztő baktériumok stb. Ha a leguán állati eredetű táplálékot fogyaszt, elszaporodnak a rothasztó baktériumok.
Kevés gyümölcsöt adjunk neki!
A leguán számára is a cukor nélkülözhetetlen, de mindez csak is mértékkel, ha sok gyümölcsöt fogyaszt akkor túlzottan elszaporodnak az erjesztő baktériumok. Sok rostra van szükségük. A bélbaktériumok ugyanis lebontják a cellulózt. Sok kalciumra, kevés foszforra van szükségük és D3 vitaminra.

A legegészségesebb táplálék számára a mustár levél, a pitypang, a szederfa levele és a hibiszkusz.

Ne adjunk neki spenótot, rebarbarát, céklát mert ez megköti a kalciumot és sárgarépát is csak keveset. Ezen kívül ne adjunk neki káposztát és brokkolit mert ezek gátolják a pajzsmirigy működését.
Ezen kívül fogyaszthatnak petrezselymet, salátát, uborkát, zöldségeket, gyümölcsöket, de mindent mértékkel. Ügyeljünk arra hogy ne legyen egyoldalú a leguán táplálkozása. Nem szabad csak egy fajta táplálékot adni neki pl. saláta. A legjobb, ha vegyestálat állítunk össze az állat számára.
 


Orrszarvú leguán
 
 
A fiatal leguánoknak minden nap adjunk enni mert 3-4 éves korukig van a legtöbb tápanyagra szükségük. Ez persze nem jelenti azt, hogy később egyoldalú lehet a táplálásuk, főként a nőstény leguánoknál kell vigyázni, mert a tojásrakás miatt még több kalciumra van szükségük mint a hím egyedeknek. Legfőképpen az olyan fákat választják, amelyek ágai a víz (folyó, tó) felszíne fölé vagy a vízbe nyúlnak, ugyanis ragadozó vagy idegen felbukkanása esetén a leguánok előszeretettel menekülnek és tűnnek el a vízben. Ezért a terráriumban nem árt elhelyezni egy nagyobb vízmedencét, mely egyrészt befolyásolja a klimatikus viszonyokat, másrészt lehetőséget ad a fürdésre. Igaz, a fogságban tartott leguánok jó része ritkán vehető rá a lubickolásra, viszont szeretnek a víz fölé hajló ágakon tartózkodni.

3-4 éves korukra ivaréretté válnak és elérik végleges méretüket ekkor ha nincs nagy helye, (akár szoba méretű terrárium) hogy ne hízzon el kedvencünk kétnaponta etessük vagy pedig naponta, de ne túl sokat, mert nem áll meg amíg ennivalót lát.
A zöld leguánok gyakori betegsége a köszvény. A természetes takarmányban a fehérjetartalom alacsony (~5%). Fogságban gyakran nagy fehérjetartalmú eleséggel etetik (főtt tojás, naposegér, macskaeledel, lisztkukac). Ezeket az állatok ugyan nagyon szeretik és gyorsan nőnek tőlük, ám nem egészséges! A hüllőkben a fehérjék húgysavra bomlanak le, és ez kristályos formában jellegzetes fehér anyagként ürül ki a vizelettel. Sok fehérje esetén a vesék nem képesek elegendő mennyiségű húgysav kiválasztására, ezért a húgysavkristályok a vesében, ízületekben, szívizomban stb. lerakódnak. Az első tünetek (veseelégtelenség, mozgásszervi zavarok, szívelégtelenség) 1-3 év múlva jelentkeznek! A megbetegedett állat néhány hónap alatt elpusztul. A betegség nem kezelhető, egyedüli lehetőség a megelőzés. A zöld leguán tartását tehát szakértő, haladó és profi hüllőtartónak ajánlom. Kiskorban nagyon cukinak tűnhet, ám óriási helyet igényel, megfeleő takarmányt és odafigyelést, illetve a szelíden vásárolt pár hónapos csöppség mogorva harapós felnőtté válhat, a legtöbb ivarérett leguán ugyanis nem szelíd!
 
 

Barna anolisz-pár

 

A vemhes nőstény étvágya az első 5-6 hétben megnő, majd tojásrakás előtt kb. 2 héttel lecsökken, abbahagyja a növényi táplálék fogyasztását, majd néhány nappal később az állati eredetű táplálékról is lemond. Egy leguánátlagosan 20-40 tojást rak. A tojások lerakása után a leguán befedi a mélyedést, s a leendő utódokat magukra hagyva visszatér eredeti élőhelyére. A tojásrakáshoz biztosítanunk kell egy megfelelő tojásrakóhelyet. Ennek legalább 90 centiméter mélynek kell lennie, s a feltöltésére legjobb, ha nedves (földnedves) talajt használunk.

A tojások kikelési ideje a páratartalomtól és a hőmérséklettől függően 90-120 nap között változhat. Az újszülött leguánok kb. egy héten belül kezdenek el táplálkozni, ezt megelőzően tápanyagszükségletüket a szikzacskóban lévő anyagból fedezik.

 
Az anoliszok gyakorlatilag "törpe leguánok". Mint nagytestű rokonaik, ők is színesek, hosszú farokkal rendelkeznek, ám jóval mozgákonyabbak és fürgébbek, mint nagyobb társaik. A hímek színes toroklebeny kifeszítésével hívják magukhoz a szolidabb külsejű nőstényeket. Az anoliszokat újvilági kaméleonoknak is nevezik, mivel bizonyos mértékig a hangulatuktól függően képesek változtatni a színüket, lehetnek zöldesek, barnásak, lilásak, fehér csíkokkal tarkítottak. Az anoliszok rovarevők, míg a nagy leguánok növényevők, vagy mindenevők. Az anoliszokat bátran tarthatjuk csapatban, legfeljebb 1-2 hímmel, viszont náluk is ügyeljünk arra hogy elég mászótér, és lehetőleg magas terráriumuk legyen.  
 
 
Anolis sabanus
 
 
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2024. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
01
02
03
<<   >>
 
Óra
 

Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!    *****    Regisztrálj még ma és 5.333 Ft kedvezményt kapsz az AMWAY termékeibõl! Januári leárazások! Amway termékek elérhetõ áron!    *****    Sokan elmentek a Paradox Live mellett, pedig könnyen lehet, hogy egy kiváló animét hagytak ki. Olvasd el, miért.    *****    Megõrültek az árak!Hatalmas nagy kedvezményekkel várlak benneteket!AMWAY termékek elérhetõ áron!Regisztrálj még ma!AMWAY