Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
Érdekességek

Érdekességek a hüllőkről

 

Hüllőkről általánosságban

~ A hüllők képesek szabályozni a pupillájuk mozgását a fény erősségétől függetlenül. Tehát nem csak a fény hatására tágul vagy szűkül a pupillájuk, hanem maguk is képesek ezt a mozgást irányítani.

~ A hüllők agymérete a testméretüknek csupán az 1 %-a. Ezt azt jelenti, hogy egy 30kg súlyú óriáskígyó agya babszem méretű. A kis méretű két féltekéjű agyat viszont rendkívül nagy mértékben hasznosítják.

~ A hüllők állkapcsa nem alkalmas rágásra, csupán a táplálék megragadására szolgál.

~ A hüllők általában ugyanazokat az izmokat használják légzésre, mint mozgásra, futásra (gyíkok, varánuszok esetében).

~ Egyes varánuszok akár 30-37 km/h sebességgel képesek futni, egy nyulat is utolérhetnek és elkaphatnak.

~ Egyes fajok nőstényei raktározzák a spermát, így akár 2-4 évvel a párzás után is képesek megtermékenyíteni a petesejtjeiket.

~ Egyes fajok, pl. néhány gekkófaj és a teknősök nemét befolyásolja a kelési hőmérséklet. Alacsonyabb hőmérsékleten több nőstény, míg magasabb hőmérsékleten több hím utód fejlődik ki a tojásokban. A kígyók és a többi gyíkféle nemét az ivari kromoszómák határozzák meg.

~ A világon csupán 23 krokodil faj létezik, mely magába foglalja az alligátorokat, kajmánokat és a gaviálokat is.

~ A tuatara, másnéven hidasgyík a felemásgyíkok egyetlen ma élő képviselője. Ősi hüllő, már a dinoszauruszok korában is létezett. 

~ A gyíkok között az egyik legnagyobb tojása az orrszarvú leguánnak van.

~ A világon 3 kék színű gyík létezik: egy leguán, egy nappaligekkó és egy Kolumbiához tartozó szigeten élő anolisz.

 

Kígyókról

~ A világ legkisebb kígyója a vakkígyók csoportjába tartozó Leptotyphlops bilinea, amely csupán 8 cm hosszú és Barbadoson él.

~ A világ legnagyobb kígyója címért több faj is verseng. A zöld anakonda súlyban a legnagyobb, akár 250kg-ot is nyomhat és 8-10m hosszúra nő. Esélyes még az afrikában honos sziklapiton, ami szintén megnőhet ekkorára. A valaha talált leghosszabb kígyó egy kereken 10m hosszú kockás piton volt. ~ A világon több mint 2900 kígyófaj létezik.

~ A kígyóknak akár 300 pár bordájuk és 200 foguk is lehet. Ezeknek a száma fajonként változhat.

~ A kígyók hidegvérű állatok, ami nem a vérük hőmérsékletére utal, hanem arra, hogy függenek a környezet hőmérsékletétől, mivel nem tudják szabályozni saját testhőmérsékletüket, vagyis ektotermikus állatok. A kígyók tehát olyan hőmérsékletűek, amilyen a környezetük. Ez az anyagcseréjük miatt lényeges, a hüllők nem tudnak élelmet gyűjteni, amíg fel nem melegszenek a napon, ami biztosítja az arra a napra szükséges energiamennyiséget. A túlzott meleg azonban végezhet velük, ezért nem kedvelik a szélsőségeket, a délelőtti és a késő délutáni órák a legideálisabbak a számukra.

~ A kígyók pikkelye keratinból áll, ugyanabból az anyagból, mint a mi körmünk.

~ A kígyók legfontosabb érzékszerve a nyelvük. A látásuk rossz, viszont érzékelik a földön keltett rezgéseket.

~ Egyes kígyók csontvázán megtalálhatók a lábcsontok apró maradványai, ami arra utal, hogy egykor a kígyóknak is volt lábuk, ám az évmilliók alatt elvesztették azt.

 

~ A barna mangrovesikló képes elmozdítani a szívét evés közben, hogy le tudja nyelni a nagyméretű prédát.


~ A legtöbb kígyónak csak a fél tüdőlebenye működőképes, a másik csökevényes. 

~ A kígyók teljesen süketek. 

~ A hím kígyóknak páros szaporítószervük van (hemipénisz), de párzáskor mindig csak az egyiket használják.
 
~ A legtöbb kígyó nem gondozza az ivadékait. Ezzel szemben egyes fajok, például sok pitonfaj kotlik a tojásain. A mérgeskígyók közül egyedülálló a királykobra, mert fészket épít, vigyáz a tojásokra azok kikeléséig, és ezalatt az anya éhezik. Miután azonban a kicsik kikeltek, az anya rögtön elhagyja a fészket, mivel a több hónapos koplalás után elkezdené felfalni saját ivadékait. A királykobráknál néha a hím is azon a területen marad, ahol párosodott egy nősténnyel. 
~ A kígyók hosszú ideig képesek életben maradni táplálék nélkül. Egyes fajok hónapokig, sőt akár fél évig is kibírják élelem nélkül. A sziklapiton gyomra például a koplalás alatt egyedülálló módon elkezd felszívódni, aztán a következő kiadós étkezéskor a gyomorszövetek ismét növekedésnek indulnak. 

~ A kígyók még a tengerekben is megtalálhatók. A tengerikígyók a világ legmérgezőbb kígyói közé tartoznak, de szerencsére az ember ritkán találkozik velük természetes élőhelyükön.

~ Az afrikai tojásevő kígyó a fejénél négyszer szélesebb tojásokat is le tud nyelni úgy, hogy eközben nem reped szét sem a tojás héja, sem a kígyó feje. Állkapcsa csuklósan kapcsolódó csontjainak szétcsúsztatása teszi lehetővé, hogy a kígyó ilyen tágra nyissa a száját. A tojást az állat garatjában lévő csigolyanyúlványok törik össze, majd a tojás tartalma lefolyik a gyomorba, az összepréselt héjat pedig a kígyó egyszerűen kiköpi.

~ A repülőkígyó valójában nem repül, hanem siklik a levegőben. Bordáit kifeszítve akár 100 métert is képes a levegőben vitorlázva megtenni.

~ A kaliforniai királysikló előszeretettel fogyaszt csörgőkígyókat. A királysiklót egy protein komplexből álló toxin védi a halálos méregtől, így még akkor sem lesz baja, ha a csörgőkígyó megmarja. Általában azonban a királysikló pillanatok alatt elkapja a csörgőkígyót, összeszorítja a fejét és rátekeredik, hogy az ne szabadulhasson és haraphasson.  

~ Néhány kígyó, például az Afrikában élő köpködő kobra képes a mérgét az ellensége szemébe köpni. A támadó kígyó felemeli testének egyharmadát, ezáltal olyan magasra tud emelkedni, hogy akár egy ember szemébe is nézhet. A méregfogak elején lévő nyíláson át kilövelli a mérget, mely a támadó szemébe kerülve ideiglenesen, vagy ellenszer nélkül véglegesen vakságot okoz. A kobra ezt a módszert mindig védekezésre használja, nem pedig zsákmányszerzésre.~ A mérgeskígyók mérge csak akkor jelent veszélyt, ha a véráramba kerül az állat harapása vagy akár egy bőrön található sérülésen, vágáson keresztül. Egyes állatok, mint például az afrikai kígyászkeselyű vagy az indiai mongúz mérgeskígyókat is fogyasztanak. Miután megölték a kígyót, egyszerűen leharapják a fejét, hogy a méreg ne kerülhessen a szervezetükbe.

~ A világ leggyorsabb kígyója a fekete mamba. Akár 20 km/h sebességgel is kúszhat. Ez a kígyófaj az egyik legagresszívebb is, hiszen rendkívül ingerlékeny, és képes hosszú távra üldözőbe venni támadóját. A fekete mamba nem a pikkelyei színéről, hanem fekete színű, koporsó alakú szájüregéről kapta a nevét, melyet gyakran mutogat veszély esetén.
~ A világ mérgeskígyói közül a Dél-Afrikában élő gaboni viperának van a leghosszabb méregfoga.

 ~ A legtöbb mérgeskígyó Ausztráliában honos.

~ A világ leghosszabb mérgeskígyója a királykobra, ami ami akár 3,5-4 m-re is megnőhet.

~ Nehéz meghatározni, hogy melyik a világ legmérgesebb kígyója. Ez több tényezőtől függ, például a méreg összetételétől, hány embert lenne képes megölni a méreg néhány cseppje, milyen mértékű pusztítást visz végbe a méreg a szervezetben, mekkorák az állat méregfogai, mennyi mérget juttat az áldozatba egyetlen harapással, milyen gyakran kerül összeütközésbe a kígyó az emberrel, mennyire agresszív a kígyó, tehát könnyű-e marásra bírni stb. A legtöbb szakértő azt vallja, hogy az Ausztráliában honos kisepikkelyű tajpán a leghalálosabb amely egyetlen marásával 125 embert és akár negyedmillió egeret is képes megölini. Ezenkívül előkelő helyen szerepelnek a kobrák, a csörgőkígyók, az efák és a mambák is. A tengerikígyók rendkívül mérgezőek, ám ritkán találkozni velük, ezért kiesnek a versenyből. 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2024. Július
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Óra
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.