Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
Állatok

Az afrikai fehérhasú törpesünről

Az afrikai fehérhasú törpesün (Atelerix albiventris) nagyjából 10 éve van jelen hobbiállatként Magyarországon. Fogságban tartott változatát két afrikai sünfaj keresztezésével hozták létre. 

Az afrikai fehérhasú törpesün Közép-Afrikában honos. Éjszakai állat, hálószobában ne tartsuk, mert zajt csap! 
 
A törpesün nem rágcsáló! Sokan annak gondolják. Kisemlős, éjszakai életmódot folytató ragadozó-rovarevő állatka. Nem kell attól tartanunk,  hogy mindent szétrág, mint az egerek. Éppen ezért, aki ódzkodik a rovarok jelenlététől, annak nem megfelelő házikedvenc, ugyanis a sün száraz macska vagy kutyatáppal, valamint rovarokkal (lisztkukac, gyászbogár lárva, tücsök, csótány) táplálkozik. Szerencsére nem feltétlenül kell élő állapotban adnunk ezeket, hanem pl. fagyasztva, vagy szárítva is elfogadják a rovar eleséget. Igazából azt mondhatnánk, hogy egy keverék állatka a süni. Sokban hasonlít a macskára, pl. macska alomra szoktatható, cica WC-t használhat, macskatápot fogyaszt, sok tekintetben azonban rágcsáló-szerű: aránylag rövid ideig él (átlagosan 4-6 év), forgács almot igényel, gyorsan fejlődik, 8 hetesen már ivarérett, futókereket és nyúlketrecet igényel, mint egy rágcsáló. Mindenképp különleges állatfaj! Élettartama a fogságban csupán 3 év, fogságban átlagosan 4-6 év, néha 8-10 is lehet. Testüket 4000-4500 tüske borítja. 
 
 
A sünik melegkedvelő állatok, 23-27 fok a legideálisabb a számukra. 20 fok alatt hibernálódhatnak, ami azt jelenti, hogy az állat megpróbál téli álomba merülni, ám ezt ez a faj nem bírja, belepusztul, ezért meg kell akadályozni, fel kell ébreszteni minél előbb. Első ránázésre nem úgy tűnik, hogy a sünik túl aktív állatok, pedig egy éjszaka alatt több mint 10 km-t is gyalogolhatnak. Éjszakai állat, nappal morcos, ha felébresztik. Általában egy odúban, vagy fogságban a számunkra forgalmazott búvózsákokban vagy alagutakban pihennek összegömbölyödve. Aránylag nagy helyre van szükségük, minél nagyobb a kifutójuk, annál jobb. Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy minimum 80 cm hosszú, de inkább 100 vagy 120 cm ketrec vagy terrárium az ideális a számukra. 
 
Amiről még mindenképp szót kell ejtenünk, az a féreghajtás. A süniket 3-6 havonta érdemes állatpatikában kapható macskák számára kapható Stronghold vagy Advocate spot on cseppentőkkel lekezelni (legkisebb kiszerelésűt). Időnként a túlnőtt karmukat is célszerű időnként levágni, illetve ritkán megfürdethetjük őket. Ne gyakran, mert szárítja a bőrüket. Védőoltást, chipet nem feltétlenül kell nekik adni, bár néhány tenyésztő ragaszkodik a chip beültetéséhez. Ha gondoljuk, egy éves állatorvosi ellenőrzésre elvihetjük kedvencünket, ám kevés a sünikhez is értő egzotikus állatorvos. 
 
 
A törpesünik egyik kedvenc elesége a lisztkukac. Ezt élve, vagy szárítva szoktuk adni. A kukacok hamar bebábozódnak szobahőmérsékleten, ezért célszerű hűtőben tárolni, ahol sokáig elélnek. Zabpehellyel, korpával, zöldségekkel és eleségállatok számára gyártott tápokkal etethetők. 
 
A sünik prémium minőségű száraz macska vagy kutyatápot is igényelnek. A hangsúly a prémium minőségen van. Kizárólag magas fehérje és alacsony zsírtartamú kis szemcséjű tápok felelnek meg a célnak. Tenyésztőnként eltér, hogy valaki a kutya vagy a macskatápot preferálja, én cicatáppal etetek. Néha kphat a süni alultasakos, vagy konzerves kutya-macska eledelt, szintén jó minőségűt. A Vitakraft és a Panzi márkák forgalmaznak kifejeztten sün menüt is, ám ezzel rendszeresen ne etessünk. Nálam nem is minden süni kedveli a sün menüt. A macska konzerv viszont mindig hiánytalanul elfogy. Ezenkívül adhatunk jutalomfalatot, pl. Dreamies-t (ne sajtosat), szárított halat, főtt tojást, főtt vagy nyers szárnyasokat (pl a csirkenyakat imádják), májat, üveges bébiételt, lekvárba mártott babapiskótát, édes gyümölcsöt, gyümölcsös müzlit. A sünik laktózérzékenyek, tejet, sajtot nem kaphatnak, halálos lehet! Tilos a cukros ételek, hagymák, citrusfélék, fűszeres és fulladásveszélyes ételek adása is. 
 
 
Szükséges felszerelések:
 
Ketrec. 80 vagy 100 cm-es nagy méretű nyúlketrec. Teteje levehető, felülről és elölről is nyithatók általában. Tisztításuk könnyű, alomtálca, élelem, vizestál, játék, bújózsák, minden férjen el benne. A sünik nem olyanok mint a madarak vagy a rágcsláók, hogy mindent kiszórnak a ketrecből, ezért a forgács almot szokták leggyakrabban süni alá helyezni. Törpesünit lehet bútorterráriumban vagy üvegterrráiumban is tartani, ám azok kevésbé jól szellőznek. Nálam is van amelyik terráriumban, van amelyik ketrecben él, nincs nagy különbség. A ketrec rácsain a túl fiatal sünik felmászhatnak, akár ki is mászhatnak. 
 
 
Faforgács alom. Lehetőleg natúr pormenteset válasszunk, ne illatosítottat. 2-3 cm vastagon béleljük a ketrecet, nem fogják szétszórni. 
 
Bújózsákok. A sünik imádják a pihe puha alvózsákokat. Többféle van forgalomban, könnyen tisztítható, mosható. Rengeteg féle küzöl választhatunk anyagban, színben, dizájnban, méretben, küllemben. Mindegy melyiket választjuk, mellé fogni nem igazán lehet. Léteznek mindenféle gyümölcs, állat vagy egyéb figura alakú nagyobb méretű búvóhelyek is. Szintén imádják a sünik. 
 
Alomtálca. A sünik nagyon könnyen alomra szoktatható, tiszta állatok. Legtöbbjük szereti ugyanarra a helyre végezni a dolgát (balesetek persze előfordulnak, amikor szétszórják mindenfele az ürüléket). Nagyrészt azonban nagyon ügyesek használják a WC-t. Több méretben kapható, lehetőleg M-es méretűt vásároljunk.
 
Futókerék. Sokan nem gondolják, de a sünik kilométerekt gyalogolnak éjszaka, nagy mozgásigényű állatok. Ez a leggyakrabban használatos futókerék fajta a számukra. Az oldalra dőlő korong ugyan nagyobb helyet foglal el, mint a lentebb említett típusok, ám ez a legkedvezőbb az állatoknak. Gerinckímélő, nem tud sehova beszorulni se a lábuk, se a tüskéik. Néhány süni szereti felborítani, a talpát megerősítve azonban stabillá tehető. Futókereket a süni 7-8 hetes kora előtt ne kapjon. Ügyeljünk rá, hogy a rács sűrű legyen! A tipikus rágcsálóknak, deguknak szánt kerék nem megfelelő, mert széles a rácsa és a süni beszorul, baleset érheti, felsértheti a lábát! Átmérője legyen 26-30 cm körüli. 
Léteznek drága, kb 8000 Ft-ba kerülő fa kerekek is, ám azokat nehéz takarítani, kivédhetetlen hogy ürülékkel ne szennyeződjön.  
 
Játék, házikó, egyéb. A sünik nagyon kíváncsi és játékos állatok. Minden ami mozog, csörög, görgethető, megfelelő játék lehet a számukra. Akár egy sima WC gurigával jól elszórakoznak. 
 
Önitató. A sünik nagyon hamar és könnyedén megtanulják a golyós önitatók használatát. Válasszunk 250 vagy 450 ml-t, mert néha igen sokat isznak. Tálból is szeretnek inni, de azt néha felboríthatják, illetve telehordják forgáccsal, amit állandóan takarítanunk kell. Mikor elkezdtem a süntartást, sima itatótállal kezdtem, ám be kellett látnom, hogy állandóan vagy koszos vagy üres volt, ezért hamar áttértem az önitatóra. Mindegyik állatom gyorsan megtanulta a használatát. A lényeg: ne helyezzük el túl magasan az itatót. 
 
Etető tálka. Itt is széles a választék. A főbb szempontok, hogy ne legyen túl magas illetve az állat ne tudja felborítani. Erre alkalmasak az agyag, kerámia edények, melyeket széles skálán gyönyörű mintákkal vásárolhatjuk meg. Én egy nagyobb tálat használok tépos tálnak, ami mindig a sünik előtt van, valamint egy kisebbet, melyből a lisztkukacot és a nasikat kapják (pl szárított rovarok, hal, pépek stb.)
 
Macskaalom. Én az Aldiban kapható 10 l Shah csomósodó macskaalomra esküszöm. A cicámnál is ezt használom, a süniknél is. Van olyan minőségű, mint a drágább, Fressnapfos márkák, nagyon jól csomósodik és szagtalanít és árban is megfelelő. Léteznek ezenkívül szilikonos macskaalmok, pellet almok, ezek is teljesen jók, egyéni ízlés kérdése, hogy ki melyiket használja.
 
Mielőtt beszerezzük a sünit, érdemes a lakóhelyünk környékén körbeérdeklődni, hol van egzotikus állatokra szakosodott szakállatorvos. A csak kutyához, macskához értő orvos nem megfelelő, a sünik eltérő mennyiségeket, kezeléseket, gyógyszereket igényelnek. A félrekezelésnek halál is lehet a következménye. 
 
 
 
 
A leggyakrabban felmerülő egészségügyi problémák
 
 
Elhízás: sajnos sok sünit fenyeget az elhízás. Természetesen ők is egyéniségek, az alkat és méret egyénileg eltérhet. Általánosságban elmondható, hogy egy egészséges süni súlya 300-550 g között mozog. Ne feltétlenül a súlyt nézzük. Néhány süni kifejezetten "duci", míg mások filigrán alkatúak, hosszú, vékony pofival. Az egészséges süni testalkata csepp alakú és sehol nem lógnak ki felesleges hurkák. A hímek általában nagyobbak. 
 
Atkásodás: aránylag gyakori probléma. Tünetei: vakarózás, kiszáradt, sebes bőr, a tüskék kihullhatnak. Rendszeres féreghajtás mellett ritka betegség. 
 
Gombásodás: a leggyakrabban a fülön vehető észre. A süni füle kicakkosodik, a bőrön sebes felrakódások alakulhatnak ki. Humán gyógyszertárban kapható gombaölő készítmények (pl Canesten), teafa olajjal vagy állatorvosi kezeléssel könnyen megszüntethető. 
 
Száraz bőr: néhány süni fogékonyabb erre. Bőrük hámlani kezd, felpikkelyesedik. Előfordulhat, hogy állatunk allergiás a forgács alomra. A kiváltó okok felismerése a legfontosabb. Kerüljük a porosodó almot. Aloe Vera spray-jel spiceljük a süni bőrét hetente párszor. 
 
Hasmenés: újonnan vásárolt süninél előforedulhat, amíg megszokja az új környezetet. Kiválthatja fertőzés, nem megfelelő táplálás, vagy tartás. Ha tovább tart 3 napnál, forduljunk orvoshoz. 
 
Habzás: ez egy szokatlan sün viselkedés, amely a tapasztalatlan gazdikat megrémítheti. Ez nem betegség, hanem inkább egy fura szokás. A süni a számára ismeretlen vagy új ízekre úgy reagálhat, hogy habzó szájjal a tüskéire keni az ízt. Sok gazdi ezt látva megrémül, hogy az állat esetleg megveszett. A süni valószínűleg így semlegesíti saját szagát, hogy a ragadozók kevésébé vegyék észre. Ezzel a jelenséggel nem kell állatorvoshoz fordulnunk.
 
WHS: whobbly hegdehog syndrome, vagyis "roskatag süni szindróma". Ez egy neurológiai betegség, amely bénulással jár. Bármely életszakaszban kialakulhat. Tünetei alapján összetéveszthető a vitamin -és tápanyaghiánnyal. Sajnos ez a betegség egyelőre nem gyógyítható és az eutanázia a legjobb megoldás. Kevésbé súlyos esetben az életminőségen javítva hosszabb ideig elélhet a süni. 
 
Daganatok: egyre több sünin alakulnak ki különféle daganatos megbetegedések. Az okokat nehéz felderíteni, halálos kimenetelű is lehet. 
 
 
Forrás:
http://pottomsuni.iwk.hu
 
 
 
 
 
 
Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2024. Július
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Óra
 

Ingyenes, magyar fejlesztésû online AI kalandkönyvek és szabadulószobák. Regisztrálj és játsz! Garantált szórakozás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168