Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
Gabonasikló színek

Gabonasikló színváltozatok

 

A normál vörös vadonban is előforduló, regionális változatai:

Classic/normál vörös/wild type: a sikló alapszíne vörösesbarna, vagy sárgásbarna, a háton feketével szegélyezett nyereg alakú foltok vannak. A has fehér vagy rózsaszínes, fekete zongorabillentyűre emlékeztető fekete mintázattal. A pupilla fekete. Nagy eltérés lehet az egyes egyedek között, némelyik élénkebb vörös, míg mások halványabb színűek. A frissen kikelt siklók sötétbarnák, ahogy nőnek, úgy egyre világosabbak lesznek, 1 éves korukra elérik végleges színezetüket.

 


Saját képek

Miami phase: Dél-Floridában, a vadonban is előforduló színezet, a normál vörös egy helyi változata. A test alapszíne szürkés, élénk piros vagy sárga nyeregfoltokkal, melyeket fekete kör szegélyez. A nyakon előfordulhat citromsárga elszíneződés.

 

 
 


Upper keys: Forida Keys környékén megtalálható ez a változat a vadonban is. Először önálló rendszertani csoportba helyezték, 'rosy' patkánysikló néven (Elaphe guttata rosecea), de később megállapították, hogy nem különbözik a közönséges gabonasiklótól. Külsőleg a hypomelanisztikusra hasonlít, mert kevés benne a fekete, a hasoldal is gyakran elmosódott, világos árnyalatú. A test színe az aranybarnától a narancsig sokféle lehet. A szem olajzöld, a pupilla fekete.Recesszív változatok:

Amelanisztikus/amel/félalbínó: az egész test és a foltok is pirosak illetve narancssárgák. A has fehér vagy piszkosfehér halvány piros mintázattal. A testben csak a piros és narancssárga színpigmentek vannak jelen, a melanin hiányzik. A pupilla is piros. Az első példányt 1953-ban fedezték fel a vadonban, Észak-Carolinában. 1959-ben Dr Bernard Becktel keresztezett vadon élő példányokat három normál színű nősténnyel, és bár ezek az utódok mind normál színűek lettek, de heterok az amel színre, és az utódokat egymással párosítva megszülettek az első fogságban kitenyésztett amel egyedek. Az amel gabonasiklók nagyban különbözhetnek egymástól, némelyik teljesen piros, míg másokban található narancs és akár citromsárga mintázat is. A nyeregfoltok körül enyhe fehér árnyalatok is jelen lehetnek.
Saját képek


Aneritrisztikus/anery A/anery/fekete albínó: A testből hiányzik a vörös színért felelős erythrin, az alapszín szürkés fekete foltokkal. A pupilla fekete, a has világos, fekete mintázattal. Három típúsát különböztetik meg: anery A, melynek nyaka gyakran sárga; anery B, melyet charcoal néven ismerünk és melynek nyakáról hiányozhat a sárga, bár nem minden esetben; valamint anery C, amely caramel néven ismert. Anery példányokat ritkán a vadonban is találnak.

 


Saját képek


Caramel/anery C: Világossárgás vagy barna test, feketével szegett barna foltokkal. Ahogy nő a sikló, egyre barnább lesz. Az egyes egyedek eltérhetnek egymástól, van közöttük világosabb és sötétebb állatok is. Néhány példány alig különbözik a normáltól, míg mások egészen sötétek. Az első caramel sikló egy vadonból befogott állat volt, melyre 1983-ban Rich Zuchowski egy állatkereskedésben bukkant rá, és miután megvásárolta az érdekes színű siklót, továbbtenyésztette és véglegesen kialakította a caramel színt.
Saját képek

Charcoal/anery B: Ránézésre nagyon hasonlít az anery-re, bár genetikailag eltér attól. Általában kevesebb a kontraszt az alapszín és a testen található gyűrűk mintázata között. Ismertetőjegye, hogy teljesen hiányzik a testből a sárga szín, de ez megtévesztő lehet, mivel nem minden sikló charcoal aminek nincs sárga szín a testén, és nem minden sikló anery amin van sárga. Újabban már léteznek sárga nyakú charcoal siklók is. Hogy egy sikló valóban charcoal-e, továbbtenyésztéssel meg lehet állapítani. Először az amerikai Kathy és Bill Love tenyésztették fogságban ezt a színváltozatot, miután a floridai Pine Island-on befogtak egy ilyen színű vad példányt.Kép forrása:
www.iansvivarium.com

Saját kép

Christmas: Kutatások bebizonyították, hogy a christmas színt valójában egy hypomelanisztikus gén okozza. Az ilyen színű kígyó színesebb az átlagos hypomelanisztikusnál, van benne fekete, sőt zöldes és piros foltok is. Kiskorban úgy néz ki mint a wild type. Külföldön is ritkának számít, bár egyre keresettebb.

Cinder/ashy/morph 'Z': Az első ilyen állat egy Florida Keys környékén befogott vadon élő egyed volt. A test grafitszürke vagy barnás szürkés foltokkal. A hason gyakran kevesebb a fekete mintázat, mint a többi feketés színű gabonasiklón. Külföldön is ritka szín.

  
Copper: Az első copper sikló egy Floridában befogott hím volt, melyet normál nőtényekkel pároztattak. Egy-két generáció után jött ki a copper szín az utódokban. A test gyakorlatilag a wild typre-ra hasonlóan sárgásbarna, de annál élénkebb árnyalatú. Előfordulnak piros részek is a testen. Ritka szín, külföldön gyakran a kastanie színnel keresztezik a tenyésztők.Kép forrása:
http://kigyeszek.ewk.hu/gabonasikloim
Dilute: A kígyó egész testére a halvány színek jellemzők, mintha az állat folyamatosan vedlés alatt állna. A kor előrehaladtával egyre jobban érvényesül ez a halványodás. Jellemző az állatra a sárga és a rózsaszín színek jelenléte.


Hypomelanisztikus/hypo/hypo A: A testben nagyon minimális a fekete szín. Ez a kevés melanin miatt van így. Egyes tenyésztők az amelanisztikushoz hasonlítják. A nyakon lehet sárga árnyalat is, a hasi mintázatok pedig sokszor halványszürkék, vagy rózsaszínesek, nem pedig feketék.Kép forrása:
www.iansvivarium.com

Saját kép

Kastanie/chestnut: Fiatal korukban kísértetiesen hasonlítanak az aneryre, de ahogy nőnek, egyre jobban hasonlítani kezdenek a wild type gabonasiklóra. Egyre több feketével szegélyezett narancs rész alakul ki a kígyók testén. A kastanie név eredetileg gesztenyeszínt jelent németül, angolul ezt a színváltozatot chestnut néven ismerik.


Lava/hypo D: A hipomelanisztikus egy genetikai mutációja. Ugyanaz mint a hypo, csak több feketével.Lavender: Néha az aneryvel hozzák kapcsolatba, valójában azonban annál
jóval világosabb szürke, majdnem rózsaszín változat. Előfordulnak sötétlilás nyeregfoltok, a szem sokszor pirosas, a pupilla fekete. A has krémszínű lilásbarna mintákkal. A hímeknél gyakran lilás árnyalatúak és ez nagyon keresetté teszi őket a tenyésztők körében.


Strawberry: Ez a szín tulajdonképpen a hypomelanizmus egyik változata, csak annál pirosabb. Az angol neve eperszínűt jelent, ami utal a pirosas rózsaszín alapszínre.


Sunkissed: a hypomelanisztikus egyik variációja, mely nagyon élénk színű kígyót eredményez. Az egész test piros, vagy narancs. Hasonlít a classic gabonasiklóhoz.

 

Ultramel: A hypomelanisztikus egyik változata. Az ultra színért felelős gén jelen lehet az amelanisztikus siklóban és ha ezeket kombinálják, ultramel sikló lesz az eredmény. Az amelanisztikus egyik legújabb árnyalatának számít. Hasonlít a sima hypomelanisztikusra, de annál pirosabb.Domináns változatok:

Buf: 2001-ben Jan Notté holland tenyésztő fedezte fel ezt az új genetikai változatot. Egy amel x wild type keresztezésből egy caramelhez és amberhez hasonlító, de mégis eltérő bébi kelt ki. 2004-ben ezt a nőstényt egy amel het caramel hímmel pároztatták, és ebből kijött néhány eltérő barna színű utód, melyek alapszíne sárga volt. A buf gén hypoeritrisztikus hatást gyakorol a színekre, vagyis a siklóban kevesebb lesz a piros szín. A buff kialakításának történte itt olvasható a tenyésztőtől: http://slangenbroed.tegel-shop.nl/folder/index.html

   

Dupla színkombinációk:

Champagne: A snow egy változata, amely rózsaszín siklót eredményez. Leggyakrabban striped variócióban fordul elő. Nagyon hasonlít a coral snowra.Kép forrása:
http://www.poppycorns.com/index.htmlAmber: A hypomelanisztikus és a caramel kombinációja. Hasonlít a caramelhez, de több benne a sárga. A fekete szín elenyésző. A pupilla fekete, a has világos sárga mintás. Magyarországon nagyon ritka.

 

Blizzard: Nevezhetnénk hófehérnek is. Kiskorában jegytelen hófehér, illetve rószaszínes piros szemmel. Az amelanisztikus és a charcoal keresztezésével jön létre ez a szín. Nálunk nem létezik még, holott lenne rá kereslet. Még külföldön is különleges, drága állat.

 

Butter: Az amelanisztikus és a caramel keresztezésével lehet a színt létrehozni. A test sárga, a citromtól az aranysárgáig igen változatos lehet. A szem piros, a hasi mintázat is halvány sárgás. Általában jellemző, hogy kikeléskor az amelre hasoníltanak, nagyon világosak, majd ahogy nőnek, annál erősebb lesz a sárga szín. Az 5-6 éves butter sikló már teljesen citromsárga színű.
Saját kép

Diamond: A charcoal és a lava kombinációja. Kiskorban emlékeztet a lavender sznre, de ahogy nő, egyre világosabb színű lesz. Az alapszín lehet rózsaszínes, lilás, szürke, vagy krémszínű. Új színnek számít, külföldön is ritka. 

Fire: A diffused és az amelanisztikus kombinációja. A test élénk piros, a köztes mintázatok szintén pirosak, vagy narancssárgák. A szem piros, a has a diffused-hoz hasonló. Magyarországon nem kapható.
 

Ghost: A hypomelanisztikus és az aneritrisztikus keveréke. A test szürkés, de annak többféle árnyalata lehet. A nyakon idősebb korban előfordulhat citromsárga elszíneződés. Változatos színű lehet, egyes egyedek sötétek és inkább az aneritrisztikushoz hasonlítanak, míg mások egészen világosak. Az anery, ghost és charcoal színű siklók megkülönböztetése néha nehéz és csak a genetika ismeretében lehetséges.
Saját képek

Golddust: Az ultramel és a caramel keveréke. Világossárga test nagyon kevés feketével körbevéve. felnőttkorára a színe valahol a caramel és az amber között van. Hazánkban ritka, bár mutatós szín.Saját kép 

Golden: Aranyszínű kígyó. Rendkívül ritka, az egész világon csak pár darab létezik és a tenyésztők nem akarják felfedni, hogy hozták létre a színt. Annyit elárultak, hogy a golddustból tenyésztették ki.
 

Granite/Pepper: A diffused és az aneritrisztikus párosításával kapunk ilyen színű siklót. A test grafitszürke alapon sötétszürke foltos. A foltok közötti terület gyakran lilás vagy rózsaszínes, ez főleg az idősebb hímeknél fordulhat elő.
 

Honey: A sunkissed és a caramel keveréke. A test világossárga, mézszínű nyeregfoltokkal. A szem sárgásbarna, a pupilla fekete. Az Egyesült Államokon kívül rika. Magyarországon egyátalán nem létezik még.

 

Ice/Ice ghost: Az aneritrisztikus és a lava színek keveréke. A ghostnál világosabb. Néha fakó kékes tónus is megjelenik a testen. Az alapszín világosszürke vagy ezüst, szürke nyeregfoltokkal. Ritka szín, hazánkban még nem létezik.

 

Lavamel: Ahogy a neve is mutatja, a lava és az amelanisztikus keresztezésével jön létre. Kiskorában olyan, mint egy halvány színű amel, de az állat növekedésével egyre kifejezőbb és erősebb lesz a piros szín. Ritka szín, nálunk nem kapható.


Mandarin: A kastanie és az amelanisztikus eredménye. A mandarinok halvány rózsaszínként vagy snowhoz hasolnóan születnek, majd ahogy nőnek, egyre több narancssárga lesz jelen a testükben. Az egész állat narancs, az alapszín világos, sötétebb foltokkal. Még külföldön is ritka, viszonylag új színnek számít. Magyarországon néhány tenyésztőnél már láttam, de azok teljesen úgy néztek ki, mint a creamsicle.
 

Opal: Az amelanisztikus és a lavender keveréke. Kikeléskor rózsaszínes nyeregfoltok vannak a testen, de 1-2 éves korára az állat fehéres lesz, bár maradhatnak nyomok a rózsaszínből. Ritka szín.

 

Orchid: A lavender és a sunkissed eredménye. Az alapszín rózsaszínes vagy lilás, világosszürke nyeregfoltokkal. A szem fekete, a hasi mintázat általában világosszürkés. Nagyon különleges külsőt kölcsönöz a kígyónak, bár nagyon ritka szín.

 

Pewter: A diffused és a charcoal kombinációja. A test világos ezüst árnyalatú, rajta sötétebb foltok vannak. A színek a kígyó korának előrehaladtával egyre elmosódottabb, világosabb lesz.

 

Phantom: Hypomelanisztikus és charcoal siklók kersztezésével alakul ki ez a szín. A ghosthoz hasonlít, annak egy változata, de annál világosabb szürke és sokszor hiányzik a nyak oldaláról a sárga.

 

Plasma: A lavender és a diffused kombinációja. A felnőttek majdnem teljesen elveszítik a mintázatukat a diffused beütésnek köszönhetően. Kiskorukban a lavenderrel lehet összekeverni őket. A szem általában fekete, a has jegytelen, mintázat nélküli.

 

Snow/albínó: Ez a tipikus albínó, színpigmentek nékül, piros szemmel. A nyakon és az orron megjelenhet sárgás elszíneződés. A has is fehér. A kis siklók általában rózsaszínűek, de egy éves korukra kialakul a végleges mintázat és árnyalat. Ha keresztezünk egy amelanisztikus és egy aneritrisztikus gabonasiklók, néhány utód snow színű lesz.

 


Saját képek

Topaz: A caramel és a lava keresztezésével lehet létrehozni. Az állat színe a butter, a caramel és az amber színek között van, sárgás, melyből hiányzik a fekete. Nálunk nem kapható, az Egyesült Államokon kívül ritkának számít.


Hármas színkombinációk:

Avalanche: Az amelanisztikus, az aneritrisztikus és a diffused keveréke. Nehéz megkülönböztetni a snowtól, mert az egész test fehér, kiskorban rózsaszín, épp mint a snownál. A szem piros. A sárga szín nem olyan kifejező mint a snow esetébe, sőt gyakran hiányzik.
 

Coral snow: A snow szelektíven tenyésztett variációja. Mindenben megegyezik a snow-val, de annál több benne a rózsaszín vagy a barackszín. A sárga gyakori a nyakon.Saját kép 

Peach: Az angol neve őszibarackot jelent. A caramel, a hypomelanisztikus és a lavender keveréke. Erősen érződik a hypomelanisztikus hatás, a testből hiányzik a fekete. Új szín, nagyon ritka.
 

Salmon snow: Az amelanisztikus, az aneritrisztikus és a strawberry kombinációja. Az egész test rózsaszínes vagy lilás, hasonlít a champagne és a coral snow színekre.

 

Snopal/glacier: Az aneritrisztikus, az amelanisztikus és a lavender keveréke. Kiskorában olyan mint a sima snow, de később egyre halványabb lesz, a mintázatok csaknem eltűnnek a testről. Ritka szín.

  

Kép forrása:
http://www.repticzone.com/forums/CornSnakes/messages/1609510.html

 

Sulfur: Az amelanisztikus, a caramel és a diffused kombinációja. A test olyan mint a butter, de annél valamivel sötétebb sárga. Nálunk nem kapható, külföldön is ritka és új színnek számít.

 


Saját kép

Whiteout: Nagyon hasonló a blizzardhoz, de annál kevesebb mintázat van benne. A has is mintázat nélküli, az egész állat fehér. Az amelanisztikus, a diffused és a charcoal keresztezésével kapunk ilyen kígyót. A kiskorában rózsaszín az állat. Nagyon ritka szín.
 

Xanthic snow: Az amelanisztikus, aneritrisztikus és a caramel kombinációja. Rénézésre olyan, mint egy átlagos snow, sokszor csak a szülők ismeretében lehet kijelenteni, hogy az adott sikló nem sima snow. Külföldön is ritkának számít.

 

Négyes színkombinációk:

Powder: Az amelanisztikus, az aneritrisztikus, a charcoal és a hypomelanisztikus keveréke. Hasonlít  blizzard vagy a whiteout színekre. Nagyon ritka és drága külföldön is. 

 

  

 

Szelektíven tenyésztett színek:

Abbot's okeetee: Lee Abbott alakította ki ezt a mintázatot, ezért róla nevezték el. Gyakorlatilag sima okeetee, de annál is több benne a fekete, a fekete gyűrűk sokkal sötétebbek, erősebbek a kontrasztok az árnyalatok között. Nagyon mutatós szín, a wild type egyik legszebb változata. Nálunk még nem láttam.

 
 

 
 

Bloodred: Neve angolul vérvöröset jelent, ami nem is áll távol az igazságtól. A fiatalok nem annyira sötétek, valahol a normál és az amelanisztikus között vannak. Felnőtt korban a kígyó sötétpiros vagy bordó lesz, a hasoldalról sokszor hiányzik a mintázat. Minnél idősebb a sikló, annál sötétebb színű. Hasonílt a diffused színhez, könnyen összekeverhető. Hazánkban még nem kapható.

Bubblegum snow: A snow tenyésztett változata. Az alapszín rózsaszín, a nyeregfoltok zöldesek. Minden másban megegyezik a sima snow-val, esetenként nehéz attól megkülönböztetni.
 

Candycane: Az amelanisztikus szelektíven kitenyésztett változata. Fehér alapon vörös színű az állat. Felnőtt korban sárgás lehet a nyak. A has világos, halványsárga vagy piros zongorabillentyű szerű mintázattal. A pupilla piros. Nagyon tetszetős és keresett szín, de nálunk sajnos még nem kapható. Néhány tenyésztő azt hiszi magáról, hogy van candycane-je, de valójában azok sima amelek, a candycane már kiskorban teljesen eltér az ameltől és felismerhető.

 


Saját kép

Candycream: Ugyanaz mint a candycane azzal a különbséggel, hogy nem piros, hanem narancssárga az alapszín. Minden másban megegyezik a candycane-nel. A szín kialakítása során creamsicle egyedeket is bevontak a tenyésztésbe, ezért (bár kis mértékben) hibrid vér is csörgedezik az ilyen színű egyedekben. Nálunk nem kapható, még külföldön is ritka és sokan nem is tartják önálló színnek, hanem a candycane-hez sorolják.Crimson: A hypomelanisztikus és a miami phase kombinációja. A sikló hasonlít a miami phase-hez, de sokkal kevesebb benne a fekete és élénk vörösek a nyeregfoltok. Nálunk nem kapható még, pedig külföldön egyáltalán nem számít különlegesnek.


Fluorescent orange: Az amelanisztikusból kitenyésztett változat. Az alapszín nagyon élénk, világító narancs, melyek körül fehérrel szegélyezett piros nyeregfoltok találhatók. Az igazi fluorescent sikló főleg kiskorában világít, nagyon élénk színű, de ahogy nő, egyre jobban hasonlít az amelanisztikusra. Felnőtt korban néha csak az a különbség a két szín között, hogy az amel piros, a fluorescent narancssárga. A szem piros, a has halvány mintás.
Saját képek

Green spot snow: A snow változata. Az alapszín sárga, zöld nyeregfoltokkal. Kiskorában nehezen megkülönböztethető a normál snowtól.

 

Milksnake phase:

Gyakorlatilag a miami phase egy tetszetős változata, de a miaminál sokkal intenzívebbek a színek, nagyobbak a kontrasztok. Azzal a céllal tenyésztették ki, hogy egyes királysikló fajokhoz, például a mexikói királysiklóhoz hasonló színezetet alakítsanak ki. Hasonlít a leopárdsikló színéhez is. Ritka szín.


Paradox snow: Az ilyen színű kígyók genetikailag a snowhoz tartoznak, de a fehér testen szabálytalan fekete elszíneződés fedezhető fel. Nálunk nem kapható, Amerikán kívül nagyon ritka.


Pastel: a ghost szelektíven tenyésztett variációja. A test pasztel színű, sok rózsaszínnel és sárgával. Magyarországon nem igen lehet vele találkozni.

Reverse okeetee: az amelanisztikus egy világon alapos piros színű változata. Az okeetee ellentéte, itt fehérek a piros nyeregfoltok körüli területek. Létezik nagyon intenzív fehér fajtája, melyet high-white reverse okeetee néven árusítanak. Az igazi reverse okeetee alapszíne fehér és ez már kiskorában is látható. Magyarországon én már láttam sima amelt vagy egy kicsit világosabb amelt eladva reverse okeetee néven, de igazán szép példányokkal hazánkban még nem találkoztam.
Saját kép


Ruby freckled: A legtöbb ilyen színű állat amelanisztikus vagy snow színű. A testen szabálytalan, az alapszíntől eltérő elszíneződések vannak. Nehéz kitenyészteni ezt a színt, külföldön is ritkának számít.

Silver queen: a ghost változata, ám annál világosabb. Jelen lehetnek a testen barnás, rózsaszínes és lilás árnyalatok is.

Strawberry snow: a snow egyik változata, a kígyó rózsaszínes vagy barackos árnyalatú. Jellemző a nyakra a sárga elszíneződés. Néha nehéz megkülönböztetni a bubblegum snowtól.

Sunglow: teljesen piros színű kígyó, az amelanisztikus egy tetszetős és keresett változata. A sunglow kígyóban a hasa kivételével semmilyen fehér nem lehet, az egész állat, az alapszín és a nyeregfoltok is pirosak és a szín a kor előrehaladtával egyre élénkebb lesz. Már kiskorban tisztán kivehető a teljesen piros kiskígyó az alomban. Nálunk már néhány tenyésztőnél megjelent ez a szín.

 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2024. Július
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Óra
 

Ingyenes, magyar fejlesztésû online AI kalandkönyvek és szabadulószobák. Regisztrálj és játsz! Garantált szórakozás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168