Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
Mérgeskígyók tartása

Mérgeskígyók otthoni tartása és bánásmódja

 

A legtöbb mérgeskígyó egy-két kapmóval és zsákkal könnyedén kordában tartható. A kisebb, vagy közepes méretű fajok, pl. viperák, csörgőkígyók nem tartoznak a gyorsan mozgó kígyók közé. A kobrák és mambák gyorsaságuk, temperamentumuk és méretük alapján már másféle bánásmódot igényelnek. Speciális kígyófogó eszközökre lesz szükségünk. A utóbbi állatoknál jelentősen nagyobb a balesetveszély is. Sokaknak annak ellenére, hogy megfelelő tapasztalattal rendelkeznek a kígyótartás terén, az esetleges marásról és  a méreg élettani hatásairól azonban nincs elegendő ismeretük. Az első szabály: ismerjük meg az általunk tartott fajokat minden aspektusát, gondozási szabályait, a méreg összetételét, a segítségnyújtás mikéntjét, az állat táplálkozási és védekezései viselkedését stb.

Orvosi szempontból  a viperák jelentősége a legcsekélyebb, amely részben gyenge mérgüknek, másrészt fogyatkozó egyedszámuknak köszönhető. Ezek rövid testű kígyók, mozgatásuk és elhelyezésük nem okoz nehézséget.

 

Az állat megfogása

A mérgeskígyókat mindig kampók segítségével mozgassuk. A farkánál megfogott állatot a kampóval felemeljük, vagy távol tartjuk magunktól. A kampó horgas részének erősen bemélyedőnek, hajlítottnak kell lennie, mert gyenge ívelésű szerszámról az állat könnyen lecsúszhat, ezenkívül nehéz beakasztani a kígyó testének hurkaiba. Kisebb testű, 70-80 cm kígyókat szivaccsal és gézzel bevont végű ollós csipesszel is megfoghatunk. Előfordul, hogy kezelés, vedletés vagy táplálás miatt kénytelenek leszünk megfogni kígyónkat. Az asztalra vagy talajra, lehetőleg ne csúszós és nem túl puha felületre helyezzük a kígyót. Közvetlenül a feje mögött szorítsuk le. Ehhez Y végű, a szárak között kifeszített gumival ellátott leszorítóvillát használjunk. A gumi nélküli leszorítófa nem jó, mert minden példánynak más a nyakbősége, így vagy megsértjük az állatot, vagy kirántja a fejét és akkor mi szenvedhetünk balesetet. Az eszközt függőlegesen tartva használjuk. Létezik egy könnyen kezelhető, praktikus háromszög alakú leszorítófa is, melyet vizszintesen használunk. Ha meg kell fognunk az állat fejét, a mutatóujjat a fejtetőre, a hüvelyk- és középső ujjat az állkapocs mögé és alá helyezzük. A fennmaradó ujjainkkal a nyak többi részét rögzítjük. A kis fejű és elkülöníthető nyakú fajok (Elaphidae) mindössze két ujjal, a hüvelyk és a mutatóujj közé fogva tartjuk. A nagytestű, hosszú kígyókat a törzs középtáján marokra fogjuk. Ügyeljünk arra, hogy a különböző kígyófajoknak eltérő testi ereje és viselkedése lehet, sőt fajon belül az egyes egyedek is nagyban különbözhetnek egymástól. A közönséges puffogó vipera valóságos vadállat, míg a gaboni vipera nyugodt és általában egykedvűen hagyja a megfogást. A csörgőkígyók általában mindent megtesznek a szabadulásért, testüket megfeszítik, csapkodnak. A vörös köpködőkobra valóságos atléta, gyors mozgású és igen erős kígyó. A korallkígyók majdnem nyak nélküli, csúszós pikkelyű állatok, melyek testük minden centiméterét az ember kezére tekerik, így nehéz tőlük megszabadulni. Mindenképp ismerjük meg az adott fajt, sőt az általunk tartott egyedeket is!

 

A terrárium

Valahányszor kinyitjuk a terráriumot, fokozottan balesetveszélyes helyzetet teremtünk. Mérgeskígyót csak olyan teremben tartsunk, ahol elegendő hely áll a rendelkezésre és a kiszökés esetén nem tud kijutni a lakás többi szobájába. A terrárium mindenképp biztonsági zárral ellátott legyen. Már a terrárium kinyitása előtt mérjük fel az állat helyzetét, hol helyezkedik el a ketrecben. A mérgeskígyók nem taníthatók,  hallószervük fejleltlen, látásuk rossz, csak a mozgásra reagálnak, így minden mozgást támadásnak vagy zsákmánynak vélhetnek és marással válaszolnak. Fontos kérdés, hogy az állatokat egyesével, vagy csoportosan helyezzük-e el a terráriumban. A könnyebb kezelhetőség és a balesetveszély elkerülése végett célszerű egy terráriumban 1 állatot tartani. A terrárium legyen megfelelő méretű.  A nyílászárók elöl vagy felül helyezkedjenek el. A legjobb megoldás a vitrinszerűen, csúszó lécekből futó üvegajtók használata, amelyeknél az üveglapok találkozásánál tömítéssel kell megakadályozni az állatok kiszökését. Fűtéshez és világításhoz ajánlott a spotlámpák beszerelése. Valójában a megelőző óvintézkedések és a nagyobb alaposságot kivéve a mérgeskígyók minden szempontból olyan élőhelyet és bánásmódot igényelnek, mint az ártalmatlan kígyófajok.

 

A mérgeskígyók tartását Magyarországon ma különféle jogszabályok szabályozzák:

1. cselekvőképes, büntetlen előéletű személy  (hatósági erkölcsi bizonyítvány szükséges)

2. közvetlen szomszédok beleegyezőnyilatkozata 

3. szakmai végzettség igazolása (biológus, zoológus, állatorvos, állattenyésztő, vadász-vadtenyésztő, állatkerti gondozó, agrár szakképesítés)

4. min. 3 év szakmai gyakorlat (állatkert, vadaspark, cirkusz)

5. csak olyan faj tartható, mely mérge ellen van hatásos szérum

6. tengeri mérgeskígyók nem tarthatók

7. elsősegélynyújtás, szérum használatával és az adott fajjal kapcsolatos információ megléte

8. figyelmeztető felírat a terráriumon

9. védőüveggel felszerelt és jól zárható terrárium, mely jól zárható helyiségben van, amiből szőkés esetén az állat nem tud elmenni

10. ahol mérgeskígyó tartása folyik, szérumnak kell lennie!

11. tulajdonos felügyelete nélkül senki sem lehet az állat közelében

12. minden kezelés és benyúlás esetén legalább két személynek kell a helységben tartózkodnia

 

Mérgeskígyó tartása esetén néhány hasznos tipp:

1.  soha ne éjszaka nyúlj be a terráriumba  -  a mérgeskígyók zöme éjszaka aktív, így a marások esélye nő!

2.  soha ne kézből etessen, ill. puszta kézzel nyúljon be a terráriumba - a tartáshoz szükséges csipesz, mellyel az eleséget berakjuk, ill. az ürüléket, maradékokat stb. kivesszük (természetesen nem egy csipesszel végezzük el ezeket a dolgokat!)

3.  a kígyót ne vegyük ki babusgatni, ezek nem egy ártalmatlan gabonasiklók, melyek marása max. kicsit fáj - ezek veszélyes, sőt halálos állatok!

4.  a kígyó zargatását lehetőleg kerüljük el, ha ki kell vennünk, akkor mindenképp megfelelően fogjuk meg. Ne a farkánál fogva, mert hátracsap és odamar! A megfogáshoz mindenképp kell egy leszorítóbot, mellyel az állatot addig a földhöz szorítjuk, míg a nyakát megragadjuk óvatosan, hogy az állat ne sérüljön, de mégis biztosan fogjuk, hogy ne csússzon ki! Ez a módszer elsősorban a viperáknál hatásos, mert a fejük a nagy méregmirigyük következtében enyhén háromszög alakú, így nem csúszhat ki. Ám a többi kígyónál szükséges az úgynevezett fogóbot, ill. kígyókampó. Akárhogyis, mindenekelőtt arra kell ügyelni, hogy a kígyó feje messze legyen tőlünk, hogy ne tudjon megmarni! A hosszú fogú siklók esetén a fejnél fogjuk meg, úgyanis a méregfogúk mozgatható, így könnyen oldalra kihúzva megmarhatják az embert!

5.  mindenképp rakjunk be búvóhelyet, mely lehet egy fadoboz vagy fordítva berakott cserép. 

6.  a sok dekorációt kerüljük, ugyanis a kígyó túlságosan elrejtőzve meglephet minket.

7.  egyes kígyófajok összetekeredve ugorhatnak, így ezeknél elkerülendő az elől kinyíthatós terrárium!

8.  köpőkobrák esetén védőszeműveg használata ajánlott, ha nincs rajtunk, és a szemünkbe köpött, mindenképp mossuk ki gyorsan vízzel, és forduljunk orvoshoz!

 

A fogságban gyakrabban (általában orvosi és kutatási céllal) előforduló mérgeskígyók:

tigrissikló

Ravergier haragossikló

szőlősikló

magrovesikló

macskakígyó

európai gyíkászsikló

madarászsikló

boomslang 

közönséges mamba

pápaszemes kobra

tajpán

halálkígyó

homoki vipera

keresztes vipera

rákosi vipera 

levantei vipera

puffogó vipera

gaboni vipera

klórzöld bozótvipera

efa vagy fűrészpikkelyű vipera

texasi csőrgőkígyó

bambuszvipera

halászvipera

Schlegel-lándzsakígyó

 

 

 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2024. Július
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Óra
 

Ingyenes, magyar fejlesztésû online AI kalandkönyvek és szabadulószobák. Regisztrálj és játsz! Garantált szórakozás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168