Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
Állatok

Zsírfarkú egér tartása és tenyésztése

Most egy igazi ritkaságról fogok írni: az afrikai zsírfarkú egérről.

 

A Pachyuromys duprasi a rágcsálók Gerbillinae alcsaládjába tartozik. A gerbilek egyik legtanulékonyabb képviselője. Gyakran hívják zsírfarkú gerbilnek, vagy duprasi-gerbilnek is. Angolul hívják még vastagfarkú patkánynak és "söralátét" gerbilnek.

Megjelenés/kinézet: Közepes méretű rágcsálók. Testük kb. 10 cm hosszú 5 cm hosszú farokkal. A farok vastag, puha, tömött. A fej hátulsó része sötétszürke alapon sárga színű, fekete szőrvéggel. Hasuk fehéres. Súlyuk kb. 40 gr. Testük kerek és kissé lapított. Nincs elkülöníthető nyakuk és túl hegyes pofájuk, szemük nagy, ovális és fekete. Fülük alacsonyabban tűzött, ami kissé rókaszerű fejet kölcsönöz nekik. Lábuk viszonylag rövid a gerbilekéhez képest. Hasonlítanak a hörcsöghöz, de velük ellentétben hegyesebb a pofájuk és a farkuk is megkülönbözteti őket a hörcsögöktől. Farkukban zsírt és vizet raktároznak, ugyanúgy, mint a teve a púpjában. Az egészséges egérnek ezért vastag és zsíros farka van, ami kb. 2-3 hónapos korban kezd a felnőttekéhez hasonlóan megvastagodni.

Élettartam: Fogságban tartva 5-8 évig élnek. A vadonban nem szokták elérni ezt az életkort.

Származás: Fernand Lataste francia zoológus fedezte fel a fajt 1880-ban az algériai Laghout-ban. Először a La Naturaliste folyóiratban számolt be részletesen az új fajról. A zsírfarkú egér a Szahara északi részén honos (ÉNY Egyiptom, Líbia, Tunézia és Algéria). Eredeti élőhelyükön kopár homokos vidékeken élnek és sziklarepedésekben is. A vadonban kb. 1 m mély üregeket ásnak a puha homokba. Más állatok odúit is elfoglalhatják.

Táplálkozás: A vadonban rovarevők, amire utal specializálódott pofájuk is, de a növényeket is elfogyasztják. Fogságban rágcsáló eleségen tarthatók, adjuk hasonló táplálékot nekik, mint a mongol futóegérnek és a degunak, mivel azoknak a legközelebbi rokona. Nagyon kedvelik a lisztkukacot, tücsköt, molylepkéket, és szinte minden rovart, még a kemény páncélos bogarakat is. Mivel száraz területről származnak, ha túl sok lédús táplálékot, pl. gyümölcsöt, répát, karfiolt, cikóriát és almát adunk nekik, könnyen hasmenést kaphatnak. Az alaptakarmány mellett célszerű vitaminokban dús ágakat és gyökereket biztosítani a számukra, amit rágcsálhatnak, főleg télen. A széna is nagyon jó takarmány a számukra.

Viselkedés: A legjobb akváriumban vagy terráriumban tartani, ami legyen legalább 60x40 cm 2-3 egér esetében és rendelkezzen tetővel, mivel nagyot ugranak. Fontos hogy vastag aljzaton tartsuk, mert szeretnek ásni, túrni. Megfelelő bármilyen faforgács kivéve a fenyőháncs vagy vörös cédrus darálék, mivel arra nagyon sok rágcsáló allergiás. A csincsillához hasonlóan szeret homokban fürdeni, hogy bundáját tisztán tarthassa, ezért pár naponta biztosítsunk homokfürdőt. Az alomanyagból fészket fog építeni. Bizosítsunk nekik hörcsög játékokat, mászó és rágóalkalmatosságokat (pl. kerék). Egy pár tartása nehézségekbe ütközhet, mivel agresszív természetű kis rágcsáló. Egyedül problémamentesen tartható, akárcsak a szíriai aranyhörcsög.

Tenyésztés: 2 hónapos korban válnak ivaréretté és fogságban egész évben szaporodhatnak. A vemhesség 19 nap körül van. Átlagos alomszámuk 3-6 utód, az elválasztási idő 3-4 hetesen történik. Fogságban nehéz lehet tenyészteni, mivel a nőstény rendkívül agresszív a vemhesség és az utódnevelés alatt. A párzás után, ha nem különítjük el a hímet, a nőstény meg is ölheti a párját. Az, hogy egy együtt tartott pár szaporodjon, sokkal kevésé valószínű, mint pl. a mongol futóegér esetében. Egy bevált módszer a sikeres szaporítás elérésre, hogy egyberakunk egy hímet és egy nőstényt egy vékony réteg aljzattal ellátott kisméretű tartályban. Ne tegyünk be se fészeknek valót, semmilyen játékot, vagy etetőtálat, így nincs min összeveszniük. A kis terület miatt nem válnak territoriálissá sem, ráadásul nincs semmilyen tereptárgy, amit megjelölhetnének. 1 hétig tartsuk így a párost, ezután válasszuk külön őket. A nőstény nagy valószínűséggel vemhes lesz. A zsírfarkú egér párzási szokásai elég szokatlanok. Mindkét nem a hátsó lábára ágaskodva birkózik egymással, hangokat is kiadva. Általában nem harapják meg egymást túl erősen, bár a játék néha elfajulhat. Ha a nőstény nem fogamzóképes, de a hím nem adja fel, akkor a nőstény alom anyagot szór a hímre a hátsó lábával. A vemhes nőstény kissé agresszív lesz, fészket kezd építeni. Jó anyák.

Ivarmeghatározás: A hím és nőstény közti különbség ugyanaz, mint más rágcsálóknál. A különbség jól látható a végbél és ivarnyílás közti távolságból. A hímek esetében a távolság jóval nagyobb. A kifejlett hímek jól fejlett herékkel rendelkeznek a farkuk alatt. Tehát a herék tisztán láthatóak. Ez teljesen hiányzik a nőstényekről. Amikor az utódok elérik a 2 hetes kort, a nőstények hasán kopasz foltok találhatók a hasukon. Itt fog kialakulni az emlőjük. Ezek a foltok a hímekről hiányoznak.

Színváltozatai: Japánban megjelent a szürke vagy csincsilla színű, ami szürkés állatot jelent. Nem mindenki ért egyet azzal, hogy ez színváltozat. Sokak szerint a zsírfarkú egér egyiptomi alfajáról van szó (Pachyuromys duprasi natronensis). A növendékek színe sokkal szürkébb, a kor előrehaladtával azonban kivilágosodik. Előfordulnak hibridek az egyiptomi és az algériai alfajok között.

Beszerzés: Ez a faj új a kereskedelemben, nem sok helyen kapható. Néhány országban egyáltalán nem árusítják, máshol pedig nagyon ritka (Németország, Franciaország, Dánia, Egyesült Királyság). Hollandiában viszont gyakori faj. Néhány állatkereskedésben kapható, bár ez nem jellemző. Ajánlott tenyésztőtől beszerezni. Magyarországon csak páran tenyésztik, külföldről szerezhető be.

Egészségmegőrzés: Az egészséges zsírfarkú egérnek tiszta, csillogó szeme van, valamint puha bundája. A hátsójuk is tiszta és száraz. A beteg egér letargikus és nem túl mozgékony. Nem könnyű kezelni, ha egyszer megbetegednek. A megfázás nagyon súlyos, halálos is lehet. A legnagyobb fenyegetést általában a kiszáradás, vagy a túl magas páratartalom jelenti, ami helytelen vagy romlott táplálékból, stresszből vagy egyéb egészségügyi okokból eredhet. Mivel nem rég óta tartják fogságban kedvencként, ezért az orvostudomány keveset tud a betegségeiről. Probléma lehet még a harapásokból és sérülésekből eredő sebek ellátása.

 

 

Források:

www.wikipedia.org

 

 

Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
Dr. Temesi Géza: A denevérek nem repülnek?
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2024. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
01
02
03
<<   >>
 
Óra
 

Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!    *****    Regisztrálj még ma és 5.333 Ft kedvezményt kapsz az AMWAY termékeibõl! Januári leárazások! Amway termékek elérhetõ áron!    *****    Sokan elmentek a Paradox Live mellett, pedig könnyen lehet, hogy egy kiváló animét hagytak ki. Olvasd el, miért.    *****    Megõrültek az árak!Hatalmas nagy kedvezményekkel várlak benneteket!AMWAY termékek elérhetõ áron!Regisztrálj még ma!AMWAY