Reptile Land
Reptile Land
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Agámák
 
Gekkók
 
Kaméleonok
 
Leguánok
 
Gyíkok, szkinkek
 
Varánuszok
 
Szárazföldi teknősök
 
Vízi teknősök
 
Óriáskígyók
 
Siklók
 
Mérgeskígyók
 
Krokodilok
 
Kétéltűek
 
Ízeltlábúak és puhatestűek
 
Színváltozatok
 
Állatok

Rovarállamok

Nehéz elképzelni, hogy az alacsonyabb rendű állatok egyszerű felépítésű idegrendszerükkel és kevésbé bonyolult életvitelükkel az emberhez hasonló társadalmakat alkossanak. Pedig léteznek államalkotó rovarok. Most ezekről lesz szó. 

Az államalkotó rovaroknak két nagy csoportja van: a termeszek rendjébe tartozók és a hártyásszárnyúak, ide tartoznak a méhek, darazsak és hangyák. 

A hártyásszárnyúak fajai élhetnek egyedül, vagy közösen. Vannak magányosa fajok, pédául a vadméhek, ahol a nőstény saját fészket épít és élelemkészleteket helyez el a kikelő utódok számára. Az anya is kicsinyei soha nem látják egymást. Léteznek szubszociális fajok, például ilyen a homoki hernyóölő darázs, ahol a nőstény védi a fészkét és friss élelemmel látja el a lárváit. A bányászméhek és szabóméhek kommunális viszonyban élnek, ami azt jelenti, hogy a nőstények együtt használnak egy közös fészket, de csak a saját lépsejtjükkel törődnek. A mézelő méhek és sok darázs ún. euszociális, vagyis államot alkotnak, a közös fészekben több generáció él és különböző kasztokban működnek együtt egymással. Ezek a legfejlettebb rovarcsoportosulások. 

A termeszkolóniák kasztokban élnek. Három kaszt van: az ivaros egyedeké (királynő és király), a dolgozóké és a katonáké. A termeszeknél a hímek és a nőstények külön kasztot alkotnak. A hímek (herék) nem dolgoznak. A hangyáknál és termeszeknél a dolgozóknak nincs szárnyuk. Rajzáskor az ivarérett ijfú hímek és nőstények viselnek szárnyakat, hogy elhagyják a kolóniát és valahol máshol saját családot alapítsanak. Királyból és királynőből csupán egy pár van, a katonák teljesen kifejtettek hatalmas rágókkal, míg a dolgozók ivaréretlen egyedek. A kasztok nagyságát a bennük már meglévő egyedek száma és a kolónia nagysága szabályozza. Egy szaporodóképes pár jelenléte meggátolja több szaporodóképes egyed létrejöttét. A gátlást a termékeny egyedek bélnyílásából kibocsátott feromonok okozzák, melyek megakadályozzák, hogy a dolgozók termékeny petéket rakjanak.

A méhek és a darazsak között különböző mértékben szocializálódott fajok fordulnak elő. A hangyáknál méheknél és darazsaknál csak a nőstények képeznek kasztot, a kifejletlen alakoknak nincs feladatuk. Sok államalkotó rovarnál a királynő jóval nagyobb méretű a dolgozóknál. Az egyes kasztokon belül mind a testméretben, mind az élettani sajátosságokban nagy különbségek mutatkoznak. A háziméheknél és a hangyáknál 1 királynő van, amely jóval nagyobb a steril dolgozóknál, melyek kivétel nélkül nőstények. A méhkirálynők egyedül nem képesek életben maradni, vagy bármilyen más feladatot ellátni a párzáson kívül. Életük fő tevékenysége a folyamatos peterakás, ezzel biztosítva a dolgozók újabb és újabb nemzedékeit. A méhkirálynők lábán nincsenek virágpor gyűjtő kosárkák, nincs hosszú nyelvük és fullánkja, mint a dolgozóknak. A méhkolónia dolgozói alakra mind egyformák, de a különböző feladatok, mint amilyen pl. a lép építésére, az utódok nevelésére, ellátására való képességük eltérő, és a megfelelő mirigy fejlettségi állapotától függ. A dolgozó méh általában, ahogy öregszik, négy munkakört lát el: sejttakarítás; lépépítés és ivadéknevelés; nektárfelvétel, virágporgyűjtés, hulladékeltávolítás, őrködés; táplálékkeresés. A hazai darazsak és poszméhek kolóniái ősszel kihalnak, és csak a fiatal megtermékenyített királynők élik túl a telet. A királynő évekig is élhet, míg a dolgozók maximum 1 évig élnek, de egyes fajoknál csak néhány hónapot. 

Az államalkotó rovarok egyedül képtelenek életben maradni. Ha a királynő elpusztul, akkor az egész raj halálra van ítélve. A méheknek is legalább 30 egyedből álló minimum létszámú csapatban kell élni az életben maradához. Léteznek fészek nélküli hangyák is, például az amerikai vándorhangya. Tábori fészkük csupán több százezer, egymásba kapaszkodó dolgozóból áll. Testükből alakítanak ki járatokat és fészket. Az élő fészekben a királynő és az ivadékok is biztonságban vannak. 

A társas életet élő Hymenoptera fajok királynői alapvetően befolyásolják dolgozóik viselkedését és élettanát és vagy fizikai hatalommal vagy feromonok kiválasztásával megakadályozzák azok ivarérését. A Polistes nemzetségbe tartozó darázsfajok között akadnak olyanok, amelyeknél több megtermékenyített nőstény egymással együttműködve alapít kolóniát. Ám itt hamarosan kialakul közöttük egy rangsor, és a leginkább domináns egyed lesz a „királynő”. Ez kapja azután a legtöbb táplálékot. A rangsorban magasabban állók alárendeltjeik minden petéjét megeszik. Az alacsonyabb rangú példányok keresik a táplálékot és építik a fészket.

A legfejlettebb társas életet élő fajoknál a királynő feromonok által irányított uralmat tartanak fenn. Mindaddig, amíg a dolgozók kapcsolatban állnak a királynővel, újabb királynőt nem nevelhetnek fel. A dolgozók királynőjük jelenlétét az általa termelt illékony feromon alapján állapítják meg. Ha a királynő mozdulatlan a lépben, a közelében lévő dolgozók egy része felé fordul. A dolgozók gyakran tapogatják, csápjaikkal megérintik a királynőt, valószínűleg eközben kerül rájuk a királynő feromonja.

A társas rovarok képessége, hogy felismerjék saját utódaikat, azok fejlettségi állapotát, nemét és kasztját, életbevágó fontosságú ahhoz, hogy az utódokat helyesen táplálják és gondozzák. A lódarazsaknál az utódok helyes gondozásában mechanikai ingereknek van fontos szerepük. A lódarázs lárva, ha éhes, rezgőmozgást végez és ez a vibráció jelzi a dolgozóknak, hogy táplálékot adjanak neki. A hangyák utódai a fészken belül kamrákban fejlődnek. A dolgozók tisztítják, etetik, szállítják és úgy rendezik át a lárvákat, hogy megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú környezetben legyenek. A méh dolgozók a sejtet fedő viaszsapkán keresztül is meg tudják különböztetni a különböző korú bábokat. A sejt formája is fontos a felismerésben. A méhek ugyanis a nagyság-és a szagbéli eltérések alapján is különbséget tudnak tenni a here, illetve dolgozó lárvákat tartalmazó sejtek között. A lárvák ugyanis a kolónián belül elfoglalt szerepük szerint eltérő mennyiségű és minőségű táplálékot kapnak. A darazsak, hangyák és termeszek fiatal egyedei olyan váladékot termelnek, amely vonzó hatású a felnőttekre és azok viszonzásul megetetik a fiatalokat. A redősszárnyú darazsak családjába tartozó fajok dolgozói néha rágóikkal nyomogatják a lárvákat, hogy a nyálmirigyeikben termelődő, cukorban és fehérjében gazdag váladékcseppeket bocsássanak ki.

A fészekbe vitt táplálék gyorsan szétosztásra kerül a kolónia tagjai között. Az élelem átadása a méhek között a kommunikáció egyik formája is. A méhkolóniákban a táplálék mennyisége befolyásolja az utódok fejlődését, a méz érését és raktározását, a viaszkiválasztást és a lép építését is. A táplálékot kapó méh nyelvét a táplálékot adó méh szájszervébe dugja, mire az szétnyitja rágóit és táplálékot öklendez fel. Táplálkozás közben mindkét egyed állandóan mozgatja csápjait és tapogat velük, ekképp kommunikálnak és tájékozódnak egymás felől. A tapogatás erőssége a táplálékátadás iránti vágyat tükrözi. A darazsakat megfigyelve megáálapították, hogy a táplálékot kapó egyednek állandóan megfelelő ütemben kell tapogatnia a másik egyed rágóit ahhoz, hogy abba ne hagyja az etetést. 

Az azonos kolóniában élő rovarok szaga egyforma, de különbözik más kolóniabeliekétől. A szag részben a királynőtől ered, másrészt pedig a fészek és a raktározott táplálék szaga lekötődik az egyedek testfelszínén. Tudósok kísérleteket végeztek hangyákkal. Egy kolóniát két csoportra osztottak, majd a csoport tagjait más és más táplálékkal etették. Annak ellenére, hogy eredetileg közös fésezkből származtak, az egyik csapat megtámadt a másik csapat tagjait, mivel az eltérő táplálék megváltoztatta az egyedek szagát. A hangyák tehát a szaguk alapján állapítják meg, hogy ki barát és ki ellenség. A hártyásszárnyúak az egyik legfontosabb rovarcsoportot alkotják. Az ökológiai egyensúly fenntartásában rendkívül fontos szerepet játszanak a természetben és a mezőgazdaságban. Beporzó munkájuk nélkül sok növény kihalna. A hangyák föld alatti munkálkodása szellőzteti és trágyázza a talajt. A ragadozó darazsak a rovarkártevők elleni védekezésben játszanak fontos szerepet. 

 

Források:

Peter J. B. Slater: Az állatok visekedése 

Adolf Remane: Az állatok társas viselkedése

 

Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 
Chat
Kedves kérdezők! A hosszú eszmecseréket inkább emailen vagy Skypon vitassuk meg, ne itt! Persze nyugodtan kérdezhettek itt is, főleg ha csak 1-2 sürgős kérdésetek van.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Terráriumi állat linkek
 
Más állat linkek
 
A nap vicce

A nap vicce

 

 
Statisztika
Indulás: 2012-06-09
 
Időjárás
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Óra
 

ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!